Vláda chce od zamestnacov vytiahnuť viac peňazí, ročné zúčtovanie sociálnych odvodov im siahne hlboko do peňaženky

Návrh zaviesť ročné zúčtovanie sociálnych odvodov vyplýva z materiálu Návrh na ozdravenie verejných financií, ktorý zverejnil rezort financií.

09.10.2023 06:00
zamestnanec, fast food, brigádnik Foto:
Ilustračné foto.
debata (25)

Toto opatrenie sa pritom plánuje zrealizovať už od roku 2017 a zaviesť sa reálne malo už od roku 2020. Parlament však v minulosti tento krok trikrát posunul, až zavedenie ročného zúčtovania nakoniec v minulom roku zrušil.

Princípom ročného zúčtovania sociálnych odvodov je zmena uplatňovania maximálneho vymeriavacieho základu z mesačnej na ročnú bázu, čím by sa odstránila možnosť optimalizovať odvodové zaťaženie vyplácaním vysokých odmien v jednom mesiaci. Systém sociálneho poistenia by sa tak podľa rezortu financií stal spravodlivejším tým, že zjednotí odvodové zaťaženie pre každého zamestnanca na legislatívne zamýšľanú úroveň. „Na rozdiel od zvyšovania maximálnych vymeriavacích základov, ročné zúčtovanie sociálneho poistenia neprináša dodatočnú odvodovú záťaž pre tých, ktorí neoptimalizujú," tvrdí ministerstvo financií.

Ak by sa ročné zúčtovanie sociálnych odvodov zaviedlo, postihlo by približne 42-tisíc zamestnancov. Maximálny mesačný vymeriavací základ na platenie sociálnych odvodov v tomto roku dosahuje 8 477 eur, čo je sedemnásobok priemernej mzdy na Slovensku za rok 2021. Ak zamestnávateľ v tomto roku vyplatí zamestnancovi odmenu, ktorou v niektorom mesiaci presiahne sumu 8 477 eur, z čiastky nad 8 477 eur neplatí sociálne odvody. Pri ročnom zúčtovaní by sa pritom uplatňoval maximálny ročný vymeriavací základ 101 724 eur, teda obchádzanie platenia sociálnych odvodov jednorazovým vyplatením vysokej odmeny by sa eliminovalo. Už v roku 2025 by vďaka tomuto kroku Sociálna poisťovňa zvýšila svoje príjmy o 112 miliónov eur.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #zamestnanci #sociálne odvody