Už ste videli novú dvojeurovku? Pozrite si, ako vyzerá + galéria všetkých dvojeuroviek

Nová dvojeurová minca vyšla dnes. Ide o pamätnú mincu 200. výročia začiatku pravidelnej expresnej pošty ťahanej koňmi na trase Viedeň – Bratislava.

11.10.2023 05:00
mince, peniaze, hotovosť Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Každá členská krajina eurozóny môže vydávať pamätné euromince v nominálnej hodnote 2 eurá, ktoré sú zákonným platidlom vo všetkých krajinách eurozóny a zberateľské euromince, ktoré sú zákonným platidlom len na území členského štátu eurozóny, ktorý ich vydal.

zväčšiť Na národnej strane pamätnej euromince je... Foto: NBS
konska-posta final Na národnej strane pamätnej euromince je symbolické zobrazenie expresnej pošty v podobe dynamického zachytenia poštového voza ťahaného koňmi s centrálne umiestneným poštovým rohom. V spodnej časti mincového poľa je letopočet „1823“ označujúci začiatok prevádzky expresnej pošty medzi Viedňou a Bratislavou, pod ktorým sú v dvoch riadkoch názvy týchto miest „VIEDEŇ“ a „BRATISLAVA“. Pod nimi je vodorovnou líniou graficky oddelený letopočet „2023“. V hornej časti mincového poľa je v opise názov štátu „SLOVENSKO“. Na pravej strane kompozície je značka Mincovne Kremnica, štátny podnik, ktorú tvorí skratka „MK“ umiestnená medzi dvoma razidlami, pod ktorou sú štylizované iniciálky autorky výtvarného návrhu Márie Poldaufovej „MP“. Vo vonkajšom prstenci pamätnej euromince je vyobrazených dvanásť hviezd vlajky Európskej únie.

Pamätné euromince, ktoré vydalo Slovensko si pozriete v galérii nižšie.

Na národnej strane pamätnej euromince je...
Na národnej strane pamätnej mince je v...
+10Na národnej strane pamätnej euromince je...

Pamätné euromince si môžete kúpiť, alebo vymeniť v ústredí NBS, alebo na expozitúrach počas otváracích hodín.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #mince #dve eurá