Ešte vám nekúria? Kedy sa začína vykurovacia sezóna a povinnosť kúriť? Toto hovorí vyhláška

S príchodom jesene a chladnejších dní sa otvára aj otázka kúrenia. Kedy sa začína vykurovacia sezóna na Slovensku a za akých podmienok?

23.10.2023 06:00
radiator, energie, teplo Foto:
Ilustračná fotka.
debata

Podľa vyhlášky MH SR č. 152/2005 Z. z. sa vykurovacia sezóna na Slovensku obvykle spúšťa 1. septembra a končí 31. mája nasledujúceho kalendárneho roka. Začiatok a trvanie vykurovacej sezóny nie je stanovené len dodávateľmi tepla, závisí od viacerých faktorov vrátane poveternostných podmienok a predpisov. Kúrenie v centrálnych zdrojoch tepla sa totiž aktivuje až vtedy, keď dva po sebe nasledujúce dni vonku priemerne klesnú teploty pod 13 stupňov Celzia.

„Vývoj počasia vždy pozorne sledujeme, ak dôjde k prechodnému otepleniu, systémy sú schopné efektívne prispôsobiť dodávku tepla. Počas teplých dní dochádza k primeranému útlmu kúrenia a vo večerných hodinách, keď je vonku chladno, sa kúrenie opäť zintenzívni. Vďaka tomu pociťujú obyvatelia tepelnú pohodu a zbytočne sa energiou neplytvá. Ak by však vonkajšie teploty dlhodobo vzrástli, dodávky tepla sa prerušia,“ vyjadril sa predseda predstavenstva Slovenského zväzu výrobcov tepla, Ing. Stanislav Janiš.

„Vďaka teplej jeseni sa tento rok vykurovanie spustilo vo väčšine miest neskôr ako obvykle, prevažne až v druhom októbrovom týždni. Ak do konca roka nepríde extrémna zima, tak aj vzhľadom na teplejší január a február budeme môcť konštatovať, že sa kúrilo menej v porovnaní s inými rokmi a domácnosti sa nemusia obávať zvýšených nákladov na teplo“, uviedol predseda predstavenstva Slovenského zväzu výrobcov tepla, Ing. Stanislav Janiš.

Ako ušetriť

Kým bude vykurovacia sezóna v plnom prúde, je dobré už teraz urobiť opatrenia, ktoré pomôžu teplo efektívne využiť a zbytočne ním v domácnostiach neplytvať. Tu je niekoľko tipov:

  1. Krátke záclony siahajúce po parapetnú dosku pomôžu teplu od radiátorov voľne vstúpiť do miestnosti. Vyhnite sa dlhým závesom a prekážkam, ktoré môžu brániť jeho šíreniu.
  2. Neumiestňujte pred radiátory žiaden nábytok, aby sa teplo mohlo do miestnosti lepšie rozptýliť.
  3. Správne a pravidelne v byte vetrajte. V zime vetrajte krátko a intenzívne s uzavretým termostatickým ventilom, aby sa neplytvalo teplom.
  4. Každý stupeň, o ktorý znížite teplotu, vám môže ušetriť až 6% na nákladoch na kúrenie.
  5. Správna vlhkosť vzduchu ovplyvňuje tepelnú pohodou a spotrebu tepla. Udržujte ju na úrovni 50–65%.
  6. Ak máte problémy s nerovnomerným ohrevom radiátora alebo zvukmi prúdiaceho vzduchu, odvzdušnite ho pomocou odvzdušňovacej skrutky na začiatku vykurovacej sezóny alebo počas nej.
  7. Dôkladne izolujte okná, dvere, obvodové steny a strechu, aby ste zabránili úniku tepla z vášho domova.
debata chyba
Viac na túto tému: #kúrenie #vykurovanie #vykurovacia sezóna