Už ste videli novú bankovku? Je na nej vyobrazený pohľad na koľajisko pred Bratislavou

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) pripravila k 175. výročiu príchodu prvého parného vlaku na územie dnešného Slovenska limitovanú sériu unikátnych eurobankoviek s dizajnom od slovenského výtvarníka Luku Braseho.

10.11.2023 07:30
peniaze, dávka, úraz, pracovný úraz Foto:
Ilustračná fotka
debata (1)

S jej predajom už začali od 30. októbra, a to vo všetkých zákazníckych centrách a vybraných osobných pokladniciach ZSSK po celom Slovensku.

Na bankovke v nominálnej hodnote 0 eur je vyobrazený pohľad na koľajisko pred Bratislavou doplnený o unikátne prvky Luku Braseho zakomponované do výraznej číslice 175.

zväčšiť Bankovka je  v nominálnej hodnote 0 eur.  Je na... Foto: ZSSK
0-euro-bankovka-eedf-2023-1-zeleznice-slovensko-175147949 Bankovka je v nominálnej hodnote 0 eur. Je na nej vyobrazený pohľad na koľajisko pred Bratislavou doplnený o unikátne prvky Luku Braseho zakomponované do výraznej číslice 175.

„Sme veľmi radi, že 175. výročie železníc na Slovensku môžeme osláviť takouto netypickou formou. Sme priamou súčasťou zlúčenia ekologického cestovania spolu s kultúrnym zážitkom. Preto sme ani na chvíľu neváhali a Lukovi umožnili predviesť svoje diela okrem polepu spoločenského vozňa aj možnosťou dotvoriť túto unikátnu eurobankovku,” povedal Roman Koreň, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK.

V rámci férového prístupu obmedzili predaj unikátnych eurobankoviek:

  • od série 101 do série 2 000 na 2 ks eurobankoviek/o­soba,
  • od série 2 001 do série 10 000 na 5 ks eurobankoviek/o­soba.
  • cena jednej eurobankovky je stanovená na 3€ /ks.
1 debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #hotovosť