Rok 2024: Zamestnancom stúpne mzda aj príplatky za prácu. O koľko si polepšia?

Od januára sa zvyšuje minimálna mzda, výplaty dvihnú aj príplatky za prácu cez víkend alebo v noci.

20.12.2023 06:00
Po čom zamestnanci túžia Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Zástupcovia zamestnávateľov a zástupcovia zamestnancov sa dohodli na sume minimálnej mzdy na rok 2024 vo výške 750 eur. Historicky druhýkrát sa tak dohodli na vyššej sume, ako určuje zákonný automat.

Ide o peniaze: Aj vy máte pocit, že zarábate málo? Ako si vypýtať od šéfa zvýšenie platu?
Video
Odpovedá Miroslav Dravecký, produktový manažér portálu Platy.sk. / Zdroj: TV Pravda

Zamestnanci zarábajúci minimálnu mzdu pocítia zlepšenie už s januárovou výplatou. Minimálna mzda totiž stúpne v prvom stupni náročnosti práce o 50 eur, zo 700 na 750 eur, čo predstavuje nárast o 7,14 %. Táto suma platí pre zamestnancov, ktorí pracujú na plný pracovný úväzok v rozsahu 40 hodín týždenne. Základná minimálna hodinová mzda sa zvyšuje zo 4,023 eura na 4,31 eura. Čistá mzda zamestnanca s minimálnou mzdou bude teda v roku 2024 vo výške 615,50 eura. Oproti tomuto roku si tak zamestnanec polepší v čistom o 46,53 eura. V roku 2023 predstavuje čistá mzda zamestnanec s minimálnou mzdou 568,98 eura. Takúto sumu zarobia zamestnanci, ktorí budú pracovať na plný pracovný úväzok. Ak majú pracovný úväzok na kratšiu dobu, suma sa zníži. Ak by sa zástupcovia zamestnávateľov a zástupcovia zamestnancov nedohodli na konkrétnej sume minimálnej mzdy, jej výšku by určoval zákonný automat. To znamená 57 % priemernej mesačnej nominálnej mzdy za kalendárny rok 2022, čo predstavuje 744 eur mesačne.

Ako sa zvyšujú príplatky

Zvýšením minimálnej mzdy sa automaticky zvyšujú aj niektoré príplatky za prácu v neštandardnom čase. Za prácu v sobotu patrí zamestnancovi za každú hodinu práce mzdové zvýhodnenie najmenej v sume najmenej 50 % minimálnej mzdy za hodinu, to znamená 2,155 eura pre rok 2024. Za prácu v nedeľu patrí zamestnancovi príplatok najmenej v sume 100 % minimálnej mzdy za hodinu, čo v budúcom roku predstavuje sumu 4,31 eura. V prípade nočnej práce dostane zamestnanej príplatok najmenej v sume 40 % minimálnej mzdy za hodinu, teda v budúcom roku 1,724 eura. V prípade príplatkov za prácu vo sviatok nedochádza k zmene. Zamestnanec v pracovnom pomere dostane stále príplatok minimálne vo výške 100 % jeho priemerného zárobku za hodinu. Dohodárom ale bude patriť iná suma za prácu cez sviatok. Za každú hodinu práce vo sviatok im pripadne dohodnutá odmena zvýšená najmenej o sumu minimálnej mzdy za hodinu, teda o sumu 4,023 eura. Zamestnancom sa ale zvýšia príplatky za nočnú prácu alebo prácu cez víkend. Príplatky sú opäť nadviazané na výšku minimálnej mzdy, ako to bolo pred niekoľkými rokmi.

Kto nemá nárok

Pozor však, nárok na príplatky za víkendovú alebo nočnú prácu nemajú všetci zamestnanci. Ak povaha práce alebo podmienky prevádzky vyžadujú, aby zamestnanec pracoval pravidelne v sobotu, nedeľu alebo v noci, je možné dohodnúť sa na zníženej sadzbe. Tá sa ale nesmie uplatniť v prípade príplatku za nočnú prácu pri rizikových povolaniach. V pracovnej zmluve možno dohodnúť mzdu, ktorá už zahrňuje prácu cez víkendy alebo v noci, v takomto prípade si nemôže zamestnanec uplatniť nárok na prípravky. Tento typ zmluvy ale možno uzavrieť len s vedúcim zamestnancom.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #mzda #príplatky za prácu #minimálna mzda 2024