Vodičský preukaz zadarmo? Štát ho zaplatí týmto ľuďom. Čo treba pre to urobiť?

Vodičský preukaz môže získať zadarmo viacero skupín občanov. Niektorí už základné vodičské oprávnenia majú, pre nich zas môže byť zaujímavejšie si vodičský preukaz rozšíriť. Ktoré skupiny ľudí môžu o vodičský preukaz zadarmo požiadať?

21.02.2024 06:00
vodičský Foto:
Ilustračná fotka
debata

Tí záujemcovia, ktorí ešte nemajú vodičský preukaz a mali by oň záujem zadarmo, musia byť zamestnancami ministerstva vnútra, príslušníci Policajného zboru, Hasičského a záchranného zboru. Ide totižto o rezortnú autoškolu.

Rezortnú autoškolu Ministerstva vnútra už registrovali na ministerstve dopravy. Riadne by mohla začať fungovať v prvom polroku 2024.

„Kurzy v súčasnosti ešte neprebiehajú, pretože je potrebné vypracovať a aktualizovať interné predpisy zabezpečujúce riadny chod autoškoly,“ vysvetlil rezort.

Ako pripomenul, hlavným dôvodom opätovného zriadenia rezortnej autoškoly je možnosť školenia a výučby vodičov vo vlastnej réžii. Zároveň sa očakáva aj úspora finančných prostriedkov, keďže nebude nutné využívať civilné autoškoly.

Pôvodná takáto autoškola ukončila svoju činnosť v roku 2015. Vlastnú autoškolu po 20 rokoch obnovilo vlani aj Ministerstvo obrany. V oboch rezortoch pociťovali nedostatok vodičov.

Rezortná škola nie je jediná možnosť na získanie vodičakú zadarmo

Vodičský preukaz zadarmo, ako súčasť programu pre rekvalifikáciu do iných povolaní. Štát v súčasnosti pripravuje nový príspevok, ktorý by mal umožniť podobnú finančnú podporu ako v rámci projektu „Nestrať prácu, vzdelávaj sa“. Tento projekt umožňoval profesionálnym vodičom získať finančnú pomoc na úhradu nákladov spojených s vodičským preukazom.

Nový príspevok, ktorý sa bude dať podľa všetkého použiť na zaplatenie rôznych vzdelávacích kurzov aj na preplatenie vodičákov by mal štát spustiť už čoskoro. Predpokladá sa, že v prvom štvrťroku tohto roka.

Dôležité je poznamenať, že táto podpora nie je určená záujemcom o vodičské preukazy skupiny B, ktoré sú na osobné autá do 3,5 tony a prepravujú maximálne 8 osôb. Cieľom je zvýšiť počet kvalifikovaných vodičov na ostatné typy vozidiel.

Pre získanie vodičského preukazu je potrebné splniť dve podmienky. Prvou je správne vyplnená žiadosť a druhou je registrácia na úrade práce ako záujemca o zamestnanie alebo ako uchádzač o prácu. Toto rozdelenie umožňuje aj zamestnaným jednotlivcom, rodičom na materskej dovolenke a študentom stredných alebo vysokých škôl žiadať o vodičský preukaz zdarma.

Získať vodičský preukaz zadarmo sa dalo, cez projekt „Nestrať prácu- vzdelávaj sa,“ Dnes úrad práce pripravuje projekt, ktorý ráta s podporou vzdelávania uchádzačov o zamestnanie. O podmienkach bude informovať.

debata chyba
Viac na túto tému: #vodičský preukaz #vodičák #vodičské oprávnenie