Hľadáte byt na prenájom? Lacný nenájdete

Ceny prenájmov rastú. Môže za to rast úrokov na hypotékach, zvýšený dopyt po bytoch na prenájom, ale aj vyššie ceny energií.

02.08.2023 11:00
Partneri pri dome Foto:
Ilustračné foto.
debata

Priemerná jednotková cena nájmu v Bratislave vrátane energií dosiahla v prvom štvrťroku po 18,07 % medziročnom raste výšku 14,94 €/m². Do nájomného sa v priebehu prvého štvrťroku naplno pretavil rast cien energií.

Ponúkané byty na prenájom v prvom štvrťroku tak do ceny komponovali aj nové zvýšené zálohové platby za dodávky energií.

Aké sú dnes ceny nehnuteľností a úroky na hypotékach?
Video

Priemerné nájomné sa v prvom štvrťroku 2023 pohybovalo na úrovni 836 €. O 10,1 % vzrástlo na medziročnej úrovni aj čisté nájomné bez energií, čo sčasti odzrkadľuje zvýšené úrokové sadzby, ale aj zvýšený dopyt po nájme, ktorý je aktuálne lacnejšou alternatívou ku splátke hypotéky pri kúpe obdobného bytu, informuje Bencont Investments.

Priemerná cena nájmu v kompletne zrekonštruovanom byte dosahovala 803 € (pri priemernej rozlohe 57,46 m²) a priemerný nájom v čiastočne zrekonštruovanom byte 743 € (55,9 m²).

žena, muž, seniori, penzia Čítajte viac Spoliehate sa len na dôchodok od štátu? Pozrite si, ako ho zvýšiť + príklady

Na druhej strane novostavbu prenajímanú z druhej ruky bolo v prvom štvrťroku možné si prenajať v priemere za 923 € (62,3 m²).

Rudolf Bruchánik, hlavný analytik Bencont Investments: „Byty ponúkané na sekundárnom trhu sa po poklese cien stali o niečo dostupnejšími, a to aj pri vyšších úrokových sadzbách. Na trhu naďalej pretrváva oslabený dopyt a určitá opatrnosť, nakoľko vysoká inflácia a ceny energií znižujú celkový disponibilný príjem potenciálnych kupcov. Pri viditeľnom poklese cien je prítomná aj tendencia kupujúcich vyčkávať, či ceny nehnuteľností neklesnú ešte o niečo nižšie, čím by realizovali výhodnejší nákup. Na strane predávajúcich je potrebné rozlišovať motívy predaja bytu. Potreba predať byt a získať peniaze, napríklad na obstaranie si nového a väčšieho bytu, môže viesť predávajúceho k ochote zľaviť z ceny bytu pre jeho rýchlejší predaj. O to viac, keď byt kupoval pred niekoľkými rokmi, čo znamená, že aj tak na ňom realizuje zhodnotenie. Rovnaké správanie môže byť prítomné aj pri predaji bytu z dôvodu získania financií aj na iné účely. Výška zhodnotenia závisí najmä od času nákupu nehnuteľnosti. Na druhej strane sú predávajúci, ktorým ide čisto o zhodnotenie vlastných prostriedkov. Takíto predávajúci sa môžu rozhodnúť vyčkávať s predajom bytu na lepšie obdobie, čím by realizovali vyšší zisk alebo aspoň vykompenzovali inflačné znehodnotenie peňazí.“

žena, práca, nezamestnanosť Čítajte viac Od čoho sa odvíja výška dávky v nezamestnanosti a ako sa počíta? Pozrite si príklady

„Rok 2023 bude sprevádzať oslabený dopyt po nehnuteľnostiach z dôvodu vysokej inflácie, vysokých úrokových sadzieb a poklesu reálnych miezd. V blízkej dobe očakávame, že ceny starších nehnuteľností môžu klesnúť o 3 – 5 %. Dlhodobý klesajúci trend ale neočakávame a v druhej polovici roka 2023 predpokladáme skôr zastabilizovanie situácie. Tento názor opierame o predpoklad, že v druhej polovici roka by mohlo dôjsť k spomaleniu inflačného rastu, zatiaľ čo bude pokračovať nadpriemerný mzdový rast a úrokové sadzby by mohli dosiahnuť svoj vrchol a zastabilizovať sa. Dostupnosť bývania by sa tak po prudkom zhoršení v roku 2022 mala v roku 2023 zlepšiť,“ uzatvára Bruchánik.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prenájom #byt #byt na prenájom #dražoba