Prečerpanie účtu? Pomôže, ale..Kedy sa oplatí kontokoretný úver a kedy sa mu treba vyhnúť

Kontokorentný úver môže pomôcť v niektorých situáciách, ale jeho používanie by malo byť premyslené a zodpovedné. Dôležité je uvedomiť si, prečerpanie účtu nie je bez rizika.

30.08.2023 10:00
peniaze, pracovný úraz Foto:
Ilustračné foto.
debata

Kedy sa úver vyplatí využiť

Núdzové situácie: ak sa stretávate s náhlymi a neodkladnými výdavkami, ako sú nepredvídané náklady na opravy vozidla, domu alebo zdravotné poplatky, kontokorentný úver môže poskytnúť rýchle riešenie na pokrytie týchto výdavkov.

Krátkodobé nedostatky finančných prostriedkov: ak máte dočasné problémy s likviditou na vašom bežnom účte a očakávate, že budete mať dostatok peňazí v blízkej budúcnosti, môžete využiť kontokorentný úver na krátkodobé pokrytie nedostatku.

Platby faktúr a účtov: ak musíte uhradiť faktúry alebo účty a nemáte momentálne dostupné finančné prostriedky, kontokorentný úver môže pomôcť zabezpečiť, že vaše platby budú včas uhradené a vy sa vyhnete prípadným pokutám za oneskorené platby.

Príležitostné nákupy: kontokorentný úver môže byť užitočný na krytie príležitostných nákupov, ako sú narodeninové darčeky alebo dovolenky, ak máte istotu, že budete schopní tento úver splatiť do krátkeho termínu.

Prechodná finančná záťaž: ak očakávate väčšie príjmy v blízkej budúcnosti a potrebujete preklenúť dočasné obdobie s nedostatkom peňazí, kontokorentný úver môže byť dočasným riešením.

Kedy sa treba vyhnúť prečerpaniu účtu

Nepredvídané výdavky: kontokorentný úver nie je optimálnym riešením pre pokrytie veľmi naliehavých a nákladných výdavkov, ako sú náhle zdravotné alebo domáce núdzové situácie. V takýchto prípadoch by ste mali skôr zvážiť možnosť použitia úspor alebo iných záchranných fondov.

Nadbytočné nákupy: používanie kontokorentného úveru na nezmyselné alebo luxusné nákupy, ktoré si nemôžete dovoliť, môže viesť k nadmerným dlhom a finančným problémom.

Výlučné pokrytie výdavkov: kontokorentný úver by nemal byť jediným spôsobom pokrytia vašich nákladov. Ak sa ocitnete v situácii, že kontokorentný úver je vaším hlavným zdrojom financií, je to pravdepodobne varovný signál, že vaša finančná situácia potrebuje revíziu.

Prekročenie limitu: ak sa kontokorentný úver stane neustálym spôsobom, ako udržiavať svoj bežný účet nad nulou, môžete skončiť s vysokými úrokmi a nadmernými poplatkami za prekročenie limitu.

platba kartou, platobná karta, bankový účet Čítajte viac Šesť dôvodov, kedy siahnuť po kreditnej karte a šesť dôvodov kedy ju nevyužívať

Nesplácanie: ak máte problémy so splácaním kontokorentného úveru včas, môžete sa ocitnúť v dlhovej pasci s rastúcimi úrokmi a finančnými problémami.

Dlhodobé používanie: kontokorentný úver je navrhnutý na krátkodobé použitie a nemal by byť vnímaný ako trvalý zdroj financií. Ak sa stane, že ho pravidelne využívate, môže to indikovať nedostatočný finančný plán.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úver #banka #peniaze #dôvody #kontokorentný úver