Slovensko má z krajín V4 druhých najdrahších pracovníkov

Zamestnávatelia na Slovensku vynaložili v roku 2007 na jedného zamestnanca v priemere 29 794 Sk (988,98 eura) mesačne. Úplné náklady práce, vrátane odvodov a ďalších položiek, tak v porovnaní s rokom 2000 vzrástli asi o dve tretiny, oproti roku 1996 sa zvýšili takmer dva a pol násobne. Vyplýva to zo správy ministerstva práce o sociálnej situácii obyvateľstva za uplynulý rok, ktorú má v stredu prerokovať vláda.

07.07.2009 16:22
Práca, počítač, zamestnanie, internet Foto:
Ilustračné foto
debata

Nadpriemerné výdavky na pracovnú silu predvlani vynakladali firmy v polovici odvetví národného hospodárstva. Najvyššie náklady spojené so zamestnancami mali spoločnosti vo finančnom sprostredkovaní, kde boli o viac ako štyri pätiny nad priemerom. Naopak, najmenej vyšli pracovníci hotelov a reštaurácií.

Najväčšia časť úplných nákladov práce pripadá na mzdy zamestnancov. Priemerný plat v národnom hospodárstve podľa údajov Štatistického úradu predvlani dosiahol 20.146 Sk (668,72 eura).

Podľa analýzy UniCredit Bank sú najvyššie celkové hodinové náklady na prácu v eurách v rámci krajín Vyšehradskej štvorky po prepočte aktuálnymi menovými kurzmi v Česku, za ktorým nasleduje Slovensko. Zatiaľ čo v ostatných troch štátoch V4 oproti vlaňajšku klesli, na Slovensku naopak stúpli. Krajina totiž po prijatí eura už nemôže reagovať na súčasný ekonomický prepad prostredníctvom úpravy kurzu meny. Meny okolitých krajín pritom vplyvom svetovej hospodárskej krízy v uplynulom období voči euru stratili, čo znížilo aj náklady na prácu vyjadrené v eurách.

Zamestnávatelia na Slovensku v júni vynakladali na prácu podľa UniCredit celkovo 7,4 eura na hodinu (222,93 Sk), čo predstavovalo štvrtinu priemeru starých krajín Európskej únie (EÚ). V susednom Česku vyšla hodina práce zamestnávateľa 8,5 eura (256,07 Sk).

debata chyba