V novej hre Business Master študenti zdolali podnikateľov

Podnikanie hrou. Aj takto sa dá opísať nová stolná hra Business Master, ktorú si mohli návštevníci Národných dni kariéry zahrať v bratislavskej Inchebe. Vo štvrtok i piatok študenti svojich potencionálnych zamestnávateľov zdolali.

12.03.2010 14:43
stolná hra Business Master Foto:
Z turnaja v stolnej hre Business Master, ktorý sa uskutočnil v bratislavskej Inchebe.
debata

„Hra ma začalo baviť, takže možno nejaké investorské ambície budem mať aj v reálnom živote,“ hovorí študentka fyzioterapie v Piešťanoch Iveta Antošková, ktorá prvý deň turnaj vyhrala. V piatok už šťastie nemala, tesne pred ukončením hry zbankrotovala. Ráno sa nedarilo ani jej kamarátovi Patrikovi Letkovi. Študent talianskeho jazyka a kultúry v Nitre prišiel o svoj fiktívny majetok tesne pred koncom. „Bolo to zaujímavé, prirovnal by som to k hre Investor alebo Dostihy. Človek musí mať nejaké firemné základy a vyznať sa v oblasti biznisu a podnikania,“ vysvetľuje.

Hra, ktorú vymysleli v Rakúsku, vznikla s cieľom vzdelávať. „Má zaujať mladých ľudí, rozvíjať ich ekonomické zručnosti a podnikateľské myslenie. Na Slovenku sa konal prvý ročník. Momentálne sa hra rozširuje na stredné školy. Do projektu sa zatiaľ prihlásilo zhruba 500 škol,“ hovorí jeden z organizátorov Ladislav Smoroň. Podľa neho je hra vhodná na výučbu ekonomických predmetov, ale aj cudzieho jazyka, keďže otázky sú i v angličtine. „Študenti sa môžu zúčastniť na turnajoch a získať vecné ceny, možnosť stáže alebo práce na leto.“

Za zamestnávateľov skúsila šťastie aj Milota Mašlonková zo siete supermarketov Billa. „Prišla som, lebo sme sa zapojili do tohto projektu ako budúci potencionálny zamestnávateľ a chcem si to priamo vyskúšať so študentmi. Plánovala som kúpu našej spoločnosti, ale tú mi už vyfúkli spoluhráči,“ usmievala sa po prvých minútach hry. Druhý deň vedomostného súťaženia opäť ovládli študenti, ktorí obsadili prvých päť priečok.

debata chyba