Slováci vedia používať počítač na učňovskej úrovni

Schopnosť Slovákov pracovať s počítačom a internetom je podpriemerná. Ukázal to IT Fitness Test, na ktorom sa zúčastnilo takmer 40–tisíc ľudí a dosiahli priemerné hodnotenie 38,5 percenta. Bežný Slovák je tak podľa hodnotenia testu len IT učňom.

17.03.2010 10:50
Počítač, internet banking, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata

Podľa prieskumu agentúry Gfk využíva internet 56 percent obyvateľov Slovenska, kým priemer Európskej únie je 65 percent. Najväčšie medzery majú Slováci vo vedomostiach o informačnej bezpečnosti. To súvisí aj s tým, že Slováci majú vo veľkej obľube sociálne siete. Najpopulárnejší je Facebook, na ktorom však ľudia často zverejňujú svoje celé meno, dátum narodenia či bydlisko a neuvedomujú si, že tieto údaje môžu byť zneužité.

Na druhej strane prieskum IT Fitness ukázal, že ľudia majú dobrú znalosť počítačových programov a najpoužívanejšou službou na internete je internet banking. Tú používa až 29 percent ľudí, po nej nasleduje rezervácia vstupeniek (25 percent) a rezervácia ubytovania a leteniek (14 percent).

Zároveň účastníci testovania preukázali dobré zručnosti vo vyhľadávaní na internete, či už išlo o vyhľadávanie vlakových spojení alebo informácií o divadelných predstaveniach.

„Nový fenomén sociálnych sietí a digitálnej spoločnosti je výzvou pre reformu školstva. Najpoužívanejšími zdrojmi informácií totiž nie sú odborné zdroje, databázy a vzdelávacie portály, ale Google a ostatné vyhľadávače spolu s online encyklopédiou Wikipedia,“ hovorí spoluautorka IT Fitness testu Beáta Brestenská z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského.

Až dve tretiny testovaných boli študenti stredných škôl. Svoje vedomosti o počítačoch a internete si však nechali overiť aj štyri deväťročné deti či 76–ročný dôchodca Albín Háber z obce Valaská. „Ten v teste dosiahol dokonca nadpriemerný výsledok,“ prezradila Brestenská.

Podľa údajov účastníkov testovania ľudia používajú internet v rovnakej miere v škole a v práci, ako aj doma či v internáte. V ostatných vyspelých krajinách združených v organizácii OECD však výrazne prevláda používanie digitálnych technológií doma. Z druhov pripojení na internet v slovenských domácnostiach prevláda relatívne rýchle pripojenie DSL.

Testovanie sa bolo súčasťou aktivít v rámci Európskeho týždňa e–Skills 2010 organizovaného Európskou komisiou a IT asociáciou Slovenska.

debata chyba