Imigranti? Realita aj vo východnej Európe

Východoeurópske krajiny sa zrejme budú musieť otvoriť novým vlnám prisťahovalcov, aby tak zabránili negatívnym dopadom nedostatku pracovných síl na ich ekonomiku. Konštatoval to hlavný ekonóm Svetovej banky pre strednú a východnú Európu Pradeep Mitra.

03.07.2008 13:05
Práca, robotník, byt, stavba, stavanie Foto:
ilustračné foto
debata

Poľsko, Ukrajina, Bulharsko a pobaltské krajiny podľa Mitru musí prilákať pracovnú silu z mimoeurópskych štátov, aby vykompenzovali klesajúci počet obyvateľov v produktívnom veku. V inom prípade sa podľa neho môžu rozlúčiť s nádejou na dobehnutie západných ekonomík.

„Niet pochýb o tom, že prisťahovalci budú potrební pri zapĺňaní medzier, ktoré vznili na trhu práce,“ povedal Mitra. Dodal, že počet obyvateľov Ukrajiny sa podľa odhadov do roku 2025 kvôli klesajúcej pôrodnosti zníži o pätinu. V Bluharsku, Gruzínsku, Bielorusku, Lotyšsku, Litve a Rusku by mala populácia v rovnakom období klesnúť o viac ako 10 percent.

Milióny obyvateľov východnej Európy po páde komunizmu vyrazili za prácou na západ. Podľa Mitru však budú východoeurópske štáty musieť aj v prípade ich návratu hľadať nové zdroje pracovných síl. Ako uvádza agentúra AP, Poľsko tento problém rieši presviedčaním krajanov, aby sa vrátili domov a tiež tým, že na svoj pracovný trh láka pracovníkov zo susednej Ukrajiny a Bieloruska.

debata chyba