Špidla: Dlhodobú nezamestnanosť Slovákov možno znížiť vzdelávaním

Vzdelávanie označil európsky komisár pre zamestnanosť, sociálne záležitosti a rovnosť príležitostí Vladimír Špidla za jednu z možností riešenia problému dlhodobo nezamestnaných na Slovensku.

22.12.2008 16:09
Vladimír Špidla Foto:
Slovensko má najväčší podiel dlhodobo nezamestnaných ľudí v Európe, to je skutočný problém, hovorí eurokomisár Vladimír Špidla.
debata

Krajine v tomto rebríčku napriek rýchlemu rastu ekonomiky patrí prvenstvo medzi štátmi Európskej únie.

Práve vzdelávanie zacielené na potreby trhu práce umožňuje ľuďom zamestnať sa na voľných pozíciách. Krajiny únie využívajú vzdelávanie v rámci aktívnych opatrení v boji s nezamestnanosťou najčastejšie. „Pružný a aktívny trh práce zvýši zamestnanosť,“ povedal dnes na stretnutí s novinármi Špidla.

Miera nezamestnanosti na Slovensku sa podľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny v novembri zvýšila na 7,8 percenta z októbrových 7,51 percenta. Udržala sa však blízko historického minima 7,36 percenta, ktoré zaznamenala v lete. Ústredie práce predpokladá, že nezamestnanosť bude v ďalších mesiacoch stúpať. Potvrdili to aj odhady ministerstva hospodárstva, podľa ktorých je ohrozených niekoľko tisíc pracovných miest.

Pozícia Slovenska ako ekonomického „tigra“ Európy je podľa Špidlu dočasná, podobne ako to bolo v prípade Írska, ktoré dnes patrí k štátom únie najsilnejšie zasiahnutých finančnou krízou. Tá sa podľa neho negatívne podpíše napríklad aj na automobilovom priemysle, ktorý na Slovensku zamestnáva tisícky ľudí.

„Automobilový priemysel bude trpieť, odbyt viazne, a to sa prejaví aj na poklese ekonomickej aktivity,“ doplnil.

Na vysokej miere dlhodobej nezamestnanosti sa podľa projektového manažéra z mimovládnej neziskovej organizácie Inštitút zamestnanosti Michala Páleníka podpisujú tiež regionálne rozdiely, keďže väčšina investícií smerovala na západné Slovensko.
„Slováci pritom nie sú naučení cestovať za prácou, pomohlo by zvýšenie príspevku na sťahovanie či prísnejší postup úradov práce,“ doplnil. Budúcoročné výdavky štátu na rekvalifikačné kurzy či vzdelávanie nezamestnaných však nepovažuje Páleník za dostatočné.

Hoci sa podľa Špidlu prejavuje ekonomická kríza na trhoch práce národných ekonomík rozdielne, dôležitý je podľa neho spoločný postup. „Ekonomický vývoj presahuje kapacitu jednotlivých štátov, nutná je spoločná akcia Európskej únie,“ povedal Špidla. Štáty únie by podľa neho nemali škrtať ani v sociálnych systémoch.

debata chyba