Lacnejšie do práce? Francúzi cestujú spolu

Spoločné dochádzanie do práce autom je medzi Francúzmi stále populárnejšie a podporujú ho aj zamestnávatelia. Ľudia ušetria výdavky na benzín a prospieva to aj ekológii.

28.01.2009 12:21
Covoiturage
Internetová stránka 123envoiture.com poskytuje možnosť nájsť si spolucestujúceho a znížiť tak náklady pri cestovaní do práce.
debata

Ak niekto nemá dostatok iniciatívy, aby si našiel spolucestujúceho v rámci bydliska či medzi priateľmi, môže si ho nájsť na internete. Prostredníctvom interaktívnej mapy mapy si naplánuje svoj itinerár a výpočet spotreby benzínu podľa počtu osôb v určitom type auta – to mu ukáže, či je to naozaj ekonomicky výhodné. Potom si už v inzercii nájde človeka, ktorý chodí podobnou trasou a v rovnakom čase. Ide o tzv. covoiturage (spolujazdenie).

Záujem je najmä medzi cezpoľnými, ktorí sú viac odkázaní na prepravu autom a nie je pre nich výhodná či pohodlná hromadná doprava. Týka sa to najmä obyvateľov širšieho okolia Paríža, ktorí často cestujú aj do vzdialenejších miest. Tie sú väčšinou dostupné diaľnicamia  výdavky za mýto sú ďalšie, o ktoré sa tak môžu podeliť. V parížskej oblasti je približne 10 miliónov ľudí.

Na výhody spoločného cestovania upozorňuje svojich zamestnancoov tiež najväčšia francúzska banka BNP Paribas. Od polovice januára hospodárnejšie cestovanie svojim 60-tisíc zamestnancom priamo odporúča. Jej poisťovacia filiálka to presadzuje už od roku 2007 a dosiahla vraj veľmi priaznivé výsledky. Založila aj vlastné internetové stránky, kde sa môžu zamestnanci navzájom dohodnúť.

Na internete takto komunikuje 2500 zamestnancov BNP Paribas Assurance, z ktorých 800 jazdí do práce autom. S nimi sa vozí ďalších asi 450 ľudí. Buď jazdia výhradne jedným autom alebo sa vodiči striedajú.

Priemerná cesta do práce a späť zamestnanca BNP Paribas Assurance je 36 kilometrov. Ak idú traja ľudia autom Renault Clio, každý môže ročne ušetriť asi 1000 eur na benzíne. Zároveň sa tým znížia emisie kysličníku uhličitého na osobu ročne o celú jednu tonu.

debata chyba