Počet nezamestnaných sa v niektorých okresoch zdvojnásobil

Pred rokom každý desiaty, dnes už každý piaty bez práce. Tak vyskočila nezamestnanosť v apríli oproti minulému roku v niektorých regiónoch Slovenska.

20.05.2009 08:00
Reality, stavba, dom, strecha, práca Foto:
Ilustračné foto
debata

Najhoršie doľahla kríza na okresy Snina, Detva a Svidník, kde sa nezamestnanosť medziročne zvýšila o vyše osem percent. Oproti tomu Bratislava prepad ekonomiky takmer nepocítila, v porovnaní s aprílom 2008 tam nezamestnanosť narástla len o jedno percento.

Na rozdiel od metropoly je v okrese Svidník bez roboty už pätina ľudí. Pritom pred rokom to bola desatina. Podľa riaditeľa úradu práce v Humennom Ondreja Bartka za to môžu najmä hromadné prepúšťania u najväčších zamestnávateľov v okrese.

„Firmy sú tam dosť nadviazané na seba, čiže nedostatok zákaziek sa následne prejavil aj u dodávateľov. Druhou hlavnou príčinou je návrat ľudí z iných krajín Európskej únie,“ vysvetľuje.

Koľko nezamestnaných pribudlo úradom práce od januára do apríla 2009
nad 1 500 Komárno, Nové Zámky, Martin, Prešov
1 001 až 1 500 Prievidza, Nitra, Čadca, Brezno, Trebišov, Žilina, Trnava, Vranov nad Topľou, Michalovce, Ilava, Dunajská Streda, Poprad, Levice, Humenné, Považská Bystrica
501 až 1 000 Košice-okolie, Trenčín, Lučenec, Rimavská Sobota, Bardejov, Liptovský Mikuláš, Topoľčany, Spišská Nová Ves, Banská Bystrica, Senica, Snina, Nové Mesto nad Váhom, Rožňava, Kežmarok, Detva, Skalica, Námestovo, Svidník, Malacky, Revúca, Sabinov, Žiar nad Hronom, Zlaté Moravce, Partizánske, Piešťany, Púchov, Bratislava V, Dolný Kubín, Galanta, Veľký Krtíš
301 až 500 Poltár, Košice II, Stará Ľubovňa, Ružomberok, Bánovce nad Bebravou, Gelnica, Myjava, Šaľa, Zvolen, Kysucké Nové Mesto, Bratislava IV, Bratislava II, Pezinok, Hlohovec, Tvrdošín, Stropkov, Košice I, Žarnovica, Senec, Bytča
do 300 Košice IV, Levoča, Košice III, Krupina, Bratislava III, Sobrance, Medzilaborce, Bratislava I, Banská Štiavnica, Turčianske Teplice

Na to, aby počet nezamestnaných v regióne začal klesať, chýba podľa neho väčšia strategická firma, schopná vytvoriť dvesto až štyristo pracovných miest. Podobný problém majú aj v okrese Detva, kde 10,8-percentná nezamestnanosť narástla na 19,2-percentnú.

„Je to dôsledok hromadných prepúšťaní, ničoho iného. Len strojárne v Detve prepustili naraz sedemsto ľudí. Mali sme ešte jedno hromadné prepúšťanie a ďalší ľudia dostávali výpovede postupne,“ reagovala riaditeľka úradu práce vo Zvolene Alžbeta Kučerová.

S voľnými pracovnými miestami je to v detvianskom regióne tiež poslabšie, niekoľko miest sa črtá v službách. „Obchodné reťazce tu plánujú otvoriť prevádzky. Dopyt po práci je však oveľa vyšší ako ponuka. Určite nezamestnanosť už tak výrazne neporastie, ale o niečo sa v tomto mesiaci ešte zvýši. Dúfam však, že to najhoršie už máme za sebou,“ dodáva.

Počet ľudí bez práce sa na celom Slovensku sa za rok zvýšil o 102-tisíc. Celková nezamestnanosť dosiahla v apríli 10,92 percenta. To je najviac od apríla 2006. „Je to nárast, ktorý je za posledné štyri mesiace najnižší,“ uviedol generálny riaditeľ Ústredia práce Ján Sihelský. Lebo kým v januári až marci každý mesiac narástla o 0,64 až 0,61 percenta, teraz to bolo o 0,59 percenta. Spôsobil to rozbeh sezónnych prác v poľnohospodárstve a lesníctve.

Úrady práce zaznamenali minulý mesiac tiež nárast počtu voľných pracovných miest, ale len veľmi mierny. Prácu mohlo získať 7 997 ľudí, kým v marci to bolo o dvadsať ľudí menej. Nezamestnanosť by mala v najbližších mesiacoch ďalej rásť, nie však výrazne," myslí si Sihelský. Mierny nárast v máji signalizujú asi dve tretiny úradov práce, zvyšok hlási stabilizáciu, do­dal.

Za to, ako sa stavia vláda ku kríze, ju opozícia kritizuje. Ministerka práce Viera Tomanová kritiku odmieta a ľudí ubezpečuje, že nech by sa dialo čokoľvek, na sociálne programy nesiahne. „Nebudú žiadne opatrenia, ktoré by znamenali zníženie verejných výdavkov na sociálnu oblasť,“ povedala.

debata chyba