Priemerné mzdy? Slováci sú až za Čechmi a Poliakmi

Slováci v priemere zarábajú viac ako Maďari, ale menej ako Česi a Poliaci. Vyplýva to z porovnania hrubých miezd za I. štvrťrok a po ich prepočte na eurá.

04.06.2009 09:15
debata

Najvyššie zárobky spomedzi krajín Visegrádskej štvorky mali podľa kurzu k euru koncom marca Česi, ktorí badateľne predstihli Poliakov i Slovákov. Výrazné oslabenie meny postihlo najmä Maďarov a preto ich priemerné platy sú na chvoste. Posilňovaním alebo oslabovaním regionálnych mien voči euru sa bude meniť aj rozdiel medzi slovenským platom a platom u susedov, keďže Slovensko má ako jediná z týchto krajín zavedené euro.

Priemerné mzdy v eurách (k 31.3. 2009)
Česká republika 838,6 €
Poľsko 725,5 €
****Slovensko**** 712,3 €
Maďarsko 667,0 €

Zdroj: Raiffeisenbank

Zvyšovanie príjmov pribrzdila kríza. „Hospodárska kríza zarezala rast miezd,“ komentovala analytička Raiffeisenbank Helena Horská situáciu v Česku. Podľa odhadov českých ekonómov vzrastie v I. štvrťroku priemerná hrubá mzda približne o 2,8 percenta, čo by predstavovalo reálny rast asi 0,7 percenta. Českí štatistici zverejnia údaje o priemernej mzde v piatok. Na Slovensku sú čísla už známe, Hrubá mzda v I. štvrťroku 2009 medziročne stúpla o 4,7 percenta, po započítaní inflácie reálne vzrástla o 1,6 percenta. To sú však čísla na celoštátnej úrovni. V štyroch z ôsmich krajov už reálna mzda klesla (viac v článku V štyroch z ôsmich krajov sa platy už prepadávajú).

Zmierňovanie tlaku na rast miest je zjavné v celom regióne strednej Európy. Podľa analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška rastú platy (nominálne) pomalšie v Česku a na Slovensku oproti Maďarsku a Poľsku, kde je vyššia inflácia.

debata chyba