Pohovor je obchod, musíte sa predať

Dobrý životopis spolu so zaujímavým motivačným listom sú vstupenkou na pracovný pohovor. Aj na ten sa však treba dobre pripraviť. Ešte doma, skôr ako prídete do personálnej agentúry či k potenciálnemu zamestnávateľovi na pohovor. Odpovede si jednoducho "natrénujte".

19.06.2009 12:09
Zamestnanie, pohovor Foto:
Ilustračné foto
debata

„Úspešné absolvovanie pracovného pohovoru je zručnosť, ktorá sa dá získať iba tréningom,“ uviedla personalistka Ivana Kováčiková zo spoločnosti Exact Recruitment.

Ako ďalej hovorí, otázky, ktoré personálny konzultant položí, sa dajú z 80 percent predvídať. Ide o štandardné otázky týkajúce sa vzdelania, pracovných skúseností, jazykových, iných zručností a znalostí a osobnosti. Najťažšie otázky: plat a budúcnosť S ktorými otázkami si kandidáti na pracovné miesto najčastejšie nevedia poradiť?

"Najväčšie problémy robí kandidátom sformulovanie predstavy o ďalšom vývoji ich kariéry v horizonte najbližších 5 až 10 rokov. Často sa stretávame s odpoveďami: nevie, nikdy takto dopredu nerozmýšľa či, čo príde, tomu budem čeliť,“ hovorí o svojich skúsenostiach Michal Denský, špecialista pre nábor a výber v personálnej spoločnosti HRman.

"Pre mnohých je tiež náročné vyjadrovať sa aj o predstave vlastného platového očakávania a pri výzve, aby povedali, aký plat by od svojho nového zamestnávateľa očakávali, jednoducho rezignujú alebo na opakované naliehanie povedia svoju neurčitú predstavu,“ dodáva.

Súhlasí aj Ivana Kováčiková: "Najväčší problém majú uchádzači s otázkami týkajúcimi sa motivácie, cieľov, úspechov a finančného ohodnotenia.“ A uvádza niekoľko príkladov. Prečo by sme na túto pozíciu mali prijať práve vás? Aké sú vaše silné a slabé stránky?

"Nevhodná je odpoveď: to musia povedať iní. Ak sa uchádzate o prácu, musíte vedieť, čo viete firme ponúknuť,“ hovorí personalistka.

Na otázku „Ako si predstavujete finančné ohodnotenie?“ neodpovedajte "Povedzte mi, čo firma ponúka.“

Vaše finančné požiadavky hovoria o vašej znalosti trhu a vlastnej hodnoty. Aké sú vaše dlhodobé a krátkodobé ciele? Odpoveď "neviem, ešte som o tom nerozmýšľal“ nie je veľmi presvedčivá.

Prečo ste odišli z predchádzajúcich zamestnaní? Stručne uveďte dôvody, neohovárajte bývalých zamestnávateľov ani nezaťažujte personalistu 20–minútovými historkami o konfl iktnosti vašich kolegov.

Prečo vás zaujala táto pracovná pozícia? Je potrebné preukázať vysokú motiváciu pracovať pre danú spoločnosť na tej konkrétnej pracovnej pozícii. Aký bol váš najväčší úspech?

Vyzdvihnite konkrétne úspechy, ktoré sú relevantné k danej pozícii. Napríklad "prekročil som plán predaja o 35 percent, bol som najlepší predajca, zaviedla som nový systém reportingu nadriadeným“ a podobne.

Predajte sa čo najlepšie „Uchádzač o prácu si musí uvedomiť, že pracovný pohovor je obchodné stretnutie, ktoré má obmedzený časový priestor. Preto by ho mal čo najlepšie využiť a snažiť sa presvedčiť o svojich schopnostiach. Firma zamestnancov ´kupuje´, a preto sa uchádzač musí ´predávať,“ zdôrazňuje Kováčiková zo spoločnosti Exact Recruitment. Ako ďalej hovorí, v dnešnej dobe je veľmi veľa dostupných informácií o tom, ako úspešne absolvovať pracovný pohovor. Napriek tomu sa stretáva s tým, že skutočne pripravených príde na pohovor menej ako 20 percent uchádzačov a sú prekvapení štandardnými otázkami.

"Ešte ťažšie je pripraviť sa na netypické otázky, ku ktorým patria aj prípadové štúdie. Konzultant napríklad položí otázku: Predstavte si, že vás prijmeme. Čo urobíte ako prvé? Alebo: O tretej ráno vám volá klient, že neprišla dodávka materiálu, za ktorú ste zodpovedný, čo urobíte? Pokojne si odpoveď premyslite. Často nie je dôležité reálne vyriešenie situácie, pretože vám chýba dostatok relevantných informácií. Dôležitá je však vôľa kandidáta danú situáciu riešiť a jeho pozitívny prístup,“ radí Kováčiková.

debata chyba