Minimálna mzda sa zvýši na 307,7 eura

Minimálna mzda sa od začiatku januára zvýši na 307,7 eura (9 269,32 Sk), teda o 4,1 percenta. Jej výšku nakoniec určila vláda, po týždňoch rokovaní, počas ktorých sa na úprave minimálneho zárobku nedohodli odbory a zamestnávatelia.

21.10.2009 13:05
Viera Tomanová Foto:
Ministerka práce Viera Tomanová
debata

„Vláda (…) rozhodla o rozdelení zvýšenia minimálnej mzdy, o 4,1 percenta pre rok 2010 a o ďalšie štyri percentá nad rámec, ako v roku 2011 bude vypočítaná minimálna mzda, ak sa nedohodnú sociálni partneri,“ povedala v stredu ministerka práce Viera Tomanová.

Naposledy sa minimálna mzda, ktorú podľa ministerstva na Slovensku poberá necelé percento zamestnancov, zvyšovala v januári, a to z 268,87 eura (8100 korún). Výška minimálneho zárobku je naviazaná na viac ako štyri desiatky predpisov a jej nárast zvýši podnikateľom odvody a náklady na zamestnávanie. Rast výšky najmenšieho platu sa dotkne najmä časti živnostníkov, ktorí platia sociálne a zdravotné poistenie z minimálneho vymeriavacieho základu.

Zvyšovanie nákladov podnikateľov v čase, keď na Slovensku pre hospodársku krízu rastie nezamestnanosť, kritizovala Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení a Republiková únia zamestnávateľov.

Vláda rozhoduje o úprave minimálnej mzdy v prípade, že sa na jej výške nedohodnú sociálni partneri.

debata chyba