V tlačenici o prácu zápasili nezamestnaní a študenti

Desiatky až stovky ľudí z celého Slovenska sa hrnú do Národného tenisového centra v Bratislave. Neprišli však povzbudzovať slovenských tenistov, ale pre niečo dôležitejšie – nájsť si nové zamestnanie.

17.02.2010 12:52
Profesia days 2010 Foto:
Nikola Weissábelová (vľavo) hľadala na veľtrhu práce Profesia Days zamestnanie. Michaela Andrejková, ktorá študuje na gymnáziu, víkendovú brigádu.
debata

V približne päťdesiatich stánkoch na veľtrhu práce Profesia Days stoja zástupcovia firiem a ponúkajú prácu pre letušky, skladníkov či programátorov. „Dva roky som robil pre automobilový priemysel prijímacieho technika, teraz si skúšam hľadať novú prácu,“ hovorí 50–ročný Jozef Mičko. Mal zmluvu na dobu určitú, ale firma mu prácu nepredĺžila. Teraz zháňa brigádu na pár mesiacov.

„Možno tu v Bratislave, možno vo Viedni,“ a dodáva, že od septembra má sľúbené miesto doma v Poprade.

Pri stánku Úradu práce sa tisnú najmä tí skôr narodení. Mladší sa viac zaujímajú o ponuky súkromných firiem. Všeobecný nával však dokonale vykresľuje súčasnú situáciu na trhu práce. Veľa záujemcov a práce málo.

Zelená stužka pripnutá na vetrovke mladého muža prezrádza nastávajúceho maturanta. „Po škole by som chcel pracovať v armáde alebo v polícii,“ objasňuje svoje plány Karol Weiss zo Šale. Taký vystavovateľ sa síce na veľtrhu nenachádza, no študent vysvetľuje: „Som tu na veľtrhu s rodičmi, oni si hľadajú prácu.“

Ako prvý sa na pódiu pripravuje predstaviť svoju ponuku americký výrobca počítačov Dell, ktorý má v Bratislave Európske business centrum s 1 200 zames­tnancami. „Priamo tu na veľtrhu ponúkame zhruba 150 pozícií, čo je vzhľadom na situáciu na trhu práce dosť,“ prezrádza pred vystúpením Pavol Varga, riaditeľ ľudských zdrojov spoločnosti. Dell však hľadá najmä vysokoškolsky vzdelaných ľudí. „Nám kríza paradoxne pomohla. Dell preniesol prácu do lacnejších regiónov, ktorým je aj Slovensko,“ dodáva HR manažér.

Koľko presne pracovných miest vystavovatelia ponúkajú, však nevie ani Dalibor Jakuš, riaditeľ spoločnosti Profesia.sk,ktorá veľtrh zorganizovala. „Vystavovateľov je takmer päťdesiat. Niektorí možno síce žiadne konkrétne miesta nemajú, no budujú si databázu záujemcov, ktorých v prípade potreby oslovia neskôr,“ uviedol Jakuš.

Medzi stánkami sa medzičasom tlačí čoraz viac ľudí. Niektorí si však našli pohodlné miesto v odborných poradniach, kde testujú svoju znalosť angličtiny. Iní konzultujú správnosť formy a obsahu svojho životopisu s odborníkmi na personalistiku. Veľtrh Profesia Days pokračuje ešte aj v stredu.

debata chyba