Práca cez agentúru? Pozor na podvodníkov

Jednou z možností, ako si hľadať zamestnanie, je využiť služby pracovno–personálnych agentúr. Keďže ich však u nás pôsobí viac ako 1 500, nájde sa medzi nimi aj veľa takých, čo od nezamestnaných len vylákajú peniaze, ale svoje sľuby nesplnia.

05.04.2010 18:09
Nezamestnaný, práca, nezamestnanosť Foto:
Nezamestnaný, práca, nezamestnanosť
debata

Sprostredkovateľské agentúry môžu od klientov pýtať rôzne poplatky – za registráciu, preklady materiálov do cudzieho jazyka či za sprostredkovanie zamestnania. Vzhľadom na to, že poplatky neraz dosahujú až 300 eur, treba byť pri výbere agentúry opatrný.

Na pozore sa musia mať najmä tí, ktorým má firma sprostredkovať prácu v zahraničí. Stáva sa, že vezme poplatok, a buď nič nevybaví, alebo nedodrží podmienky (dopravu, ubytovanie, výšku mzdy, pracovný čas a podobne).

Istá agentúra v Bratislave bez zábran pýta poplatok 17 eur len za"administratívu spojenú so spracovaním prihlášky a poradenské služby". Uchádzači jej teda zaplatia bez toho, aby im za to zaručovala akúkoľvek protislužbu. To, či nejde o podvod, sa uchádzači ani nedozvedia. Poplatok vraj slúži na to,„aby sa prihlásili iba tí, ktorí majú o prácu v zahraničí skutočný záujem“. Podobných firiem, kde chýba kontrola, je mnoho.

Podľa Petra Zemana z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny vykonávajú ich zamestnanci pravidelné kontroly a preverujú podnety poškodených klientov.

„Sankciou za nedodržanie zákona môže byť aj zrušenie povolenia vykonávania činnosti,“ uviedol. Za posledné štyri roky však úrad zrušil iba štyri a pozastavil činnosť dvom personálnym agentúram. Prv ako sa nezamestnaní rozhodnú využiť firmy, ktoré za sprostredkovanie práce žiadajú peniaze, mali by si overiť, či im možno dôverovať, napríklad na internete. Pokiaľ chcú pracovať v cudzine, dobré je obrátiť sa na bezplatné agentúry. Na Slovensku napríklad pôsobia dve spoločnosti, ktoré robia zadarmo nábor pre holandských zamestnávateľov.

debata chyba