Ministerstvo práce navrhuje zvýšiť minimálnu mzdu o 3 percentá, na 317 eur

Ministerstvo práce navrhuje zvýšiť minimálnu mzdu od 1. januára budúceho roka zo súčasných 307,7 eura na 317 eur.

28.07.2010 11:16
Euro, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata

O tomto návrhu má budúci týždeň v pondelok rokovať Hospodárska a sociálna rada SR. Išlo by o nárast najnižších miezd o 3 percentá, teda o mieru rastu priemernej mzdy na Slovensku v roku 2009.

„Navrhovaná suma mesačnej minimálnej mzdy predstavuje spodnú hranicu výšky mesačnej minimálnej mzdy, vyplývajúcu z ustanovení zákona,“ uvádza ministerstvo práce a sociálnych vecí. Ako sa konštatuje v materiáli, ministerstvo v predloženom návrhu v súlade so zákonom o minimálnej mzde zohľadnilo ekonomickú a sociálnu situáciu na Slovensku, najmä vývoj spotrebiteľských cien, zamestnanosti, rast priemerných mesačných miezd v hospodárstve Slovenskej republiky a vývoj súm životného minima za predchádzajúce dva kalendárne roky.

"Aj s ohľadom na súčasnú hospodársku situáciu, ktorá neumožňuje vyšší ako minimálny nárast sumy minimálnej mzdy vyplývajúci zo zákona, ministerstvo navrhuje sociálnym partnerom, aby sa dohodli na mesačnej minimálnej mzde v sume 317 eur, " konštatuje rezort. Navrhované zvýšenie minimálnej mzdy o 3 % podľa ministerstva práce zodpovedá aj očakávanému rastu hrubého domáceho produktu v bežných cenách o 3,2 % za rok 2010 oproti roku 2009. Zamestná­vatelia a odborári sa totiž na výške budúcoročnej minimálnej mzdy nedohodli. Rezort práce a sociálnych vecí preto na základe zákona o minimálnej mzde navrhol rast najnižších miezd o percento, ktoré zodpovedá zvýšeniu priemernej mzdy na Slovensku v roku 2009.

Minimálna mzda sa od začiatku tohto roka zvýšila o 4,1 % na 307,7 eura. Vláda Roberta Fica vlani rozhodla aj o tom, že o ďalšie 4 % sa najnižšie zárobky v prípade nezhody sociálnych partnerov upravia smerom nahor od začiatku roka 2011, a to nad rámec rastu priemernej mzdy za rok 2009. Bývalý kabinet pri stanovení minimálnej mzdy na rok 2010 rozhodol bez súhlasu zamestnávateľov a odborárov. „Rokovali sme s nimi do poslednej možnej chvíle, pretože sme hľadali konsenzus, a napriek nesmiernemu úsiliu sa tento konsenzus nepodarilo nájsť,“ povedala v polovici októbra minulého roku po rokovaní vlády ministerka práce a sociálnych vecí Viera Tomanová. Keďže sa odborári so zamestnávateľmi na raste najnižších miezd nedohodli, musela o tom podľa Tomanovej rozhodnúť vláda. „Nie je to taký dopad, ktorý by mohol spôsobiť akýkoľvek problém,“ povedala Tomanová na zvýšenie minimálnej mzdy o 4,1 %.

Vláda podľa vtedajšej ministerky práce Tomanovej zvažovala všetky ukazovatele, ako je produktivita práce, podiel čistej minimálnej mzdy k čistej priemernej mzde, ako aj stanoviská sociálnych partnerov. „Práve preto sme nepristúpili na zvýšenie o 8,1 percenta, ale sme ho rozložili do dvoch rokov,“ povedala. Zákon o minimálnej mzde vláde prikazoval rozhodnúť o sume najnižších miezd na rok 2010 najneskôr do 20. októbra 2009. „Ministerstvo práce predložilo materiál na rokovanie vlády včas a vláda zvažovala zvýšenie minimálnej mzdy do posledného momentu,“ reagovala Tomanová.

debata chyba