Platy už po kríze začali rásť

Pracujúci Slováci už dostávajú lepšiu výplatu. Priemerná mzda v priemysle, stavebníctve či doprave síce podľa posledných čísel Štatistického úradu v auguste oproti júlu klesla. Stiahlo ju však čerpanie dovoleniek a sezónne zamestnávanie brigádnikov na letné práce. "Po zohľadnení sezónnych vplyvov však mzdy aj v auguste rástli," potvrdil Dávid Dereník, analytik UniCredit Bank.

14.10.2010 11:11
Euro, peniaze, peňaženka Foto:
Platy v doprave a niektorých ďalších odvetviach v auguste oproti júlu klesli, ale celkovo v posledných mesiacoch príjmy ľudí rastú.
debata

Zamestnanci priemyselných podnikov dostali v auguste priemerne na výplatu 766 eur, hoci mesiac predtým to bolo 790 eur. Stavebníci mali zase oproti júlovým 607 eurám v ôsmom mesiaci priemerne iba 575 eur. Predtým štatistiky, naopak, ukazovali rast platov. Viac ako skutočný pohyb miezd odrážali to, že počas krízy firmy prepúšťali najčastejšie ľudí s nízkymi príjmami.

„V posledných mesiacoch však už dochádza ku skutočnému rastu miezd, keďže firmy radšej lepšie zaplatia súčasných zamestnancov, akoby najímali nové pracovné sily,“ dodal Dereník.

Oproti stálym zamestnancom však stále doplácajú na krízu noví pracovníci, ktorí do firiem prichádzajú. Nástupné platy sú totiž nižšie, ako boli pred dvomi rokmi. Alebo ako by mohli narásť, nebyť recesie. „Ponuku práce prevyšuje množstvo ľudí, ktorí hľadajú zamestnanie. Preto cena práce klesá,“ odôvodnil Michal Páleník z Inštitútu zamestnanosti.

Mnohé podniky sa ešte nespamätali z krízy, šetria a snažia sa znižovať náklady. Vyššie nástupné platy si nemôžu dovoliť. „Nástupné platy išli dolu o šesť až sedem percent. Objednávky vo firme totiž stále nie sú také, ako boli pred dvomi rokmi,“ opísal situáciu Miroslav Gombár, riaditeľ spoločnosti Elzin. Firma si tak podľa neho nemôže dovoliť poskytnúť ľuďom nástupné platy ako predtým.

„Okrem toho medzi podnikmi stále nefunguje platobná disciplína. Na peniaze niekedy čakáme aj tri – štyri týždne,“ dodal Gombár. Jeho firma zabezpečuje povrchovú úpravu kovov aj pre automobilový priemysel. „Pred krízou sme zamestnávali dvanásť ľudí. Potom sme museli stav znížiť na sedem pracovníkov a teraz sme troch prijali,“ doplnil Gombár.

Aj podľa údajov pracovného portálu Profesia.sk sa znížili v štyroch krajoch v tomto roku oproti roku 2009 ponúkané platy firiem, ktoré hľadajú nových zamestnancov. Najvýraznejší pokles pocítili Nitriansky, Trnavský či Košický kraj.

debata chyba