Šéf OECD Gurría odporúča Slovensku regionálnu minimálnu mzdu

Slovensko by malo pristúpiť k regionálnej diverzifikácii minimálnej mzdy. Na štvrtkovej prezentácii správy Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) to SR odporučil jej generálny tajomník Angel Gurría.

25.11.2010 17:12
euro, bankovky, mince, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata

„Máme tu zavedený systém minimálnej mzdy, ale toto opatrenie negeneruje dostatok pracovných miest. Teda je nutné sa zamyslieť, ako poskytnúť viac flexibility na trhu, aby sa ľudia viac snažili nájsť si zamestnanie a zamestnávatelia mali väčší apetít vytvárať nové pracovné miesta. V tomto zmysle je dôležité, aby sme sa vyhli zlým dopadom minimálnej mzdy. Otázka totiž je, či súčasná výška minimálnej mzdy naozaj nejde proti tvorbe pracovných miest. Potom to už nie je prvok ochrany pracovníkov. Takže toto je potrebne vziať do úvahy a diferencovať ju,“ zhodnotil tajomník.

Podľa ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) by zlej situácii na slovenskom trhu práce mohol pomôcť práve pripravovaný medzitrh práce. „Teda zrušenie minimálnej mzdy pri dlhodobo nezamestnaných. Každého, kto je nezamestnaný minimálne 1 rok, by mohol zamestnávateľ zamestnať aj za nižšiu ako minimálnu mzdu. S tým, že zamestnanec by mal naďalej nárok na sociálne dávky, ktoré by dostával tak či tak. Čiže jeho príjem by bol vyšší, bol by zamestnaný a štát by to nestálo ani euro navyše, keďže tie dávky by mu vyplácal aj tak,“ vysvetlil.

Slovensko by podľa Gurríu malo uskutočniť aj reformy v 1. dôchodkovom pilieri. „Dávame do pozornosti dopad starnutia populácie, čo je problém v celej Európe. Odporúčame prispôsobiť odchod do dôchodku v závislosti od priemerného veku a zmenu v indexácii dôchodkov. To znamená, že pri zmene priemerného veku sa bude meniť výška penzie a bude sa vyplácať toľko, koľko systém dovolí,“ uviedol. Súčasne odporúča zvýšiť význam 2. dôchodkového piliera a zaviesť povinný vstup mladých do systému.

Podľa tajomníka by Slovensko tiež malo zlepšiť a zefektívniť výber dane z pridanej hodnoty (DPH) a čerpanie eurofondov. „Je tiež potrebne pozrieť sa na výdavky v zdravotníctve, kde náklady stále rastú,“ uzavrel.

debata chyba