Predpisy pri práci sa zmiernia

Vláda chce, aby predpisy pri bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci boli menej prísne. Premiérka a ministerstvo hospodárstva tvrdia, že tým pomôžu podnikateľom. Ich návrhy však narazili na nevôľu odborárov. Tí hovoria o vládnom hazarde so zdravím a tvrdia, že Slovensko má v súčasnosti kvalitné predpisy, ktoré chránia zdravie i životy ľudí.

07.06.2011 12:29
Práca, vek Foto:
Ilustračné foto
debata

„Vláda sa nemôže spoliehať iba na inšpektoráty práce. Ak by totiž inšpektori mali skontrolovať každú jednu firmu na Slovensku, trvalo by im to dvanásť rokov,“ podotýka Emil Machyna z OZ KOVO. Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ) však na zjednodušení bezpečnostných predpisov trvá. „Nie je dobré, ak zamestnávateľovi hrozí pokuta napríklad za to, že zamestnanec pri práci nesedí tak, ako to prikazujú predpisy,“ podotkla šéfka kabinetu.

Jeden z robotníkov, ktorý pracuje v menšej fabrike neďaleko Bratislavy, však takýto názor nemá. „Kým neplatil predpis o tom, akým spôsobom majú zamestnanci sedieť, každý deň som zo zamestnania chodil s boľavým chrbtom. Šéf nás totiž nútil sedieť na starej rozkývanej stoličke a mať pri práci ruky neprimerane vysoko,“ spomína Róbert, ktorý z obáv pred sankciami zamestnávateľa nechce zverejniť priezvisko. „Keď som šéfovi povedal, že platí nová vyhláška a firma by mohla dostať mastnú pokutu, zamestnávateľ zmenil postoj a kúpil nám kvalitný stôl i stoličky,“ pripomína Róbert.

Vládny plán na zjednodušenie podnikateľského prostredia sa začne realizovať už koncom mesiaca. Medzi prvé opatrenia, ktoré včera predstavila premiérka a minister hospodárstva Juraj Miškov (SaS), patrí napríklad sprístupnenie elektronických verzií tlačív pre registráciu spotrebných daní. Neskôr by malo dôjsť k zrovnoprávneniu internetového obchodného registra s výtlačkom priamo z obchodného súdu. Sprísniť by sa mali aj predpisy pre stavebné úrady, ktoré budú mať 30 dní na vydanie rozhodnutia a tento termín si už nebudú môcť predĺžiť. „Touto stovkou opatrení chceme podnikateľom ročne ušetriť asi sto miliónov eur,“ spresnil Miškov.

Zástupcovia malých firiem s väčšinou navrhovaných opatrení súhlasia. „Vítame každé opatrenie, ktoré smeruje k zníženiu administratívneho zaťaženia,“ hovorí Vladimír Sirotka zo Slovenskej asociácie malých podnikov.

Minister Miškov v minulosti hovoril aj o zjednotení otváracích hodín na úradoch či o možnosti platiť správne poplatky prostredníctvom platobných kariet. Tieto opatrenia však v pondelok predstavenej stovke krokov k zjednodušeniu podnikateľského prostredia zahrnuté nie sú. „Neupustili sme však od nich a konkrétne kroky predstavíme neskôr,“ uzatvára hovorca rezortu hospodárstva Róbert Merva.

debata chyba