V máji prišlo do Rakúska za prácou 1500 Slovákov

Otvorenie rakúskeho pracovného trhu pre uchádzačov o prácu zo stredoeurópskych členských krajín EÚ prilákalo v máji do alpskej republiky len 8700 pracovných síl, čo je množstvo, ktoré rakúsky trh pohodlne vstrebal.

17.06.2011 08:52
Peniaze, euro Foto:
Ilustračné foto
debata

Najviac záujemcov o prácu prišlo z Maďarska (3000) a Poľska (2500), zo Slovenska to bolo 1500 ľudí, z Česka prišlo 800 ľudí a zo Slovinska len 650. Žiadna záplava uchádzačov, ktorí by ohrozovali pracovné miesta Rakúšanov, sa tak nekonala. Vyplýva to z údajov rakúskeho ministerstva sociálnych vecí, ktoré zverejnila agentúra APA.

„Len za mesiac máj klesla nezamestnanosť v Rakúsku o 30 000 miest. Vďaka konjunktúre pracovný trh Východoeurópanov bez problémov vstrebal,“ povedal k zverejneným údajom minister sociálnych vecí Rudolf Hundstorfer.

„Mnohí sú navyše zamestnaní ako sezónni pracovníci, takže k nejakej konkurencii s domácimi pracovnými silami ani nedošlo,“ dodal.

Rakúsko otvorilo – rovnako ako Nemecko – od 1. mája svoj pracovný trh pre stredoeurópske krajiny, prijaté do EÚ v roku 2004. Viedeň i Berlín tak vyčerpali maximálnu lehotu odkladu pre otvorenie trhu práce, akú umožňovali vstupné zmluvy.

Pracovná migrácia z krajín višegrádskej skupiny predstavuje v súčasnosti len dve promile z 3,4 milióna zamestnaných osôb v Rakúsku, počet legálne v krajine pracujúcich Východoeurópanov sa ale zvýšil o desať percent. Celkový počet osôb z východnej Európy zamestnaných v Rakúsku dosahuje v súčasnosti 84 855 ľudí.

Minister Hundstorfer očakáva, že v najbližších mesiacoch príliv nových pracovných síl od východných susedov klesne, pretože farmári si už sezónnych robotníkov najali. Pôvodná prognóza, že do Rakúska za celý tento rok príde 20 000 až 25 000 pracovníkov, tak naďalej platí.

Rakúski sociálni demokrati odsúdili „alarmujúcu propagandu“ populistických Slobodných (FPÖ), že ľudia z východu vezmú Rakúšanom prácu a zrazia výšku miezd.

„Zákony proti sociálnemu dumpingu presadené vládou zabezpečili, že vysoký sociálny a mzdový štandard Rakúšanov nemôže byť narušený,“ povedala podľa APA predstaviteľka SPÖ Laura Rudasová. Tieto zákony stanovujú, že pracovníci z východu musia byť zamestnávaní za mzdy a podmienky obvyklé v Rakúsku.

debata chyba