Firmy a budúca vláda sa pozerajú inak na trh práce

Zamestnávatelia sa s budúcim ľavicovým kabinetom nezhodujú na väčšine zásadných otázok o fungovaní trhu práce.

21.03.2012 12:00
Práca, profesia, stavba Foto:
Ilustračné foto
debata (8)

Rozdiely sú v pohľade na Zákonník práce, kde sa má meniť flexibilita pracovného času, reťazenie pracovných zmlúv, stanovovanie noriem práce či postavenie odborov. Naopak, zhodujú sa v tom, že treba ozdraviť verejné financie, zlepšiť vymáhateľnosť práva a výber daní.

„Smer plánuje otváranie Zákonníka práce a my si myslíme, že v tomto období to nie je vhodné,“ hovorí Tomáš Malatinský, prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení. Ľavicová strana sa s podnikateľmi i odbormi stretla ešte pred voľbami a otvorene hovorila o potrebe zmien v Zákonníku práce.

„Keď sa tak stane, sme pripravení o zmenách rokovať, tak aby sa na Slovensku i naďalej oplatilo zamestnávať ľudí,“ dodal Malatinský. Firmy so zmenami v Zákonníku práce počítajú i pre politickú angažovanosť odborov, ktoré vo voľbách otvorene podporovali stranu Smer.

„Nie je na tom nič zlé, v západných krajinách sú členovia odborov i na vysokých politických postoch sociálnodemokra­tických strán,“ povedal Emil Machyna, predseda OZ KOVO. Zástupcovia zamestnancov majú od Smeru pri Zákonníku práce sľúbené zmeny.

„Súčasný Zákonník práce umožňuje napríklad zdvihnúť normy práce bez toho, aby aj zamestnanci mali niečo zo zvýšenia produktivity práce v podniku,“ hovorí Machyna. Pri odsúhlasovaní noriem práce zástupcami zamestnancov získavajú odbory priestor napríklad na vyrokovanie vyšších platov, dopravy zadarmo, vyššieho príspevku na stravu alebo náhradného voľna.

„Chápem, že ľudia chcú mať isté zamestnanie a pevný plat. No podniky v časoch krízy a silného konkurenčného boja nie sú schopné dávať ľuďom takéto istoty,“ oponuje Malatinský.

Zamestnávatelia počítajú pri novej vláde so zhodou v otázke vymožiteľnosti práva. „Základnou výhodou novej vlády môže byť schopnosť presadiť potrebné zmeny v súdnictve, hoci minulá vláda ich tiež mala v programe, no pre vlastnú rozhádanosť ich nedokázala presadiť,“ dodal Malatinský.

Podnikatelia majú so Smerom rovnaký pohľad i pri otázke neplatenia daní a zamestnávania načierno. „Úniky na daniach sú vyčíslené približne na miliardu eur a práve tu je obrovský priestor na konsolidáciu verejných financií,“ hovorí Marian Jusko z Republikovej únie zamestnávateľov.

„Navyše podnikatelia neplatiaci dane a zamestnávajúci ľudí načierno dokážu pri tendroch ponúkať nižšie sumy, čim likvidujú poctivých podnikateľov,“ dodal Malatinský. Proti zamestnávaniu ľudí načierno a neplateniu odvodov sa snažia bojovať i odbory. Firmy tiež podporujú prozápadné smerovanie novej vlády, keďže práve do Európskej únie smeruje väčšina slovenských výrobkov.

„S novou vládou by sme chceli rokovať i o reforme súčasných odvodov a školstva,“ dodal Malatinský. Podnikatelia totiž upozorňujú, že napriek drahému vzdelávaciemu systému majú firmy problémy získať kvalifi kovaných zamestnancov. „Neefektívne tak vynakladáme prostriedky na vzdelávanie mladých ľudí a vychovávame nešťastných absolventov vysokých škôl, ktorí sa po skončení štúdia nevedia uplatniť na trhu práce,“ dodal Peter Mihók, predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory.

Výzvu budúcej vláde podpísali zástupcovia Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení, Klubu 500, Republikovej únie zamestnávateľov a Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory. Podnikatelia sa takto verejne prezentujú svoju pripravenosť pomôcť pri tvorbe nového programového vyhlásenia vlády.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba