Nezamestnanosť na Slovensku vo februári klesla na 14,71 %

Miera nezamestnanosti na Slovensku vo februári tohto roka klesla o 0,09 percentuálneho bodu na 14,71 %.

19.03.2013 10:06 , aktualizované: 13:33
Nezamestnaný, práca, nezamestnanosť Foto:
Ilustračné foto
debata (34)

Uviedol to minister práce a sociálnych vecí Ján Richter. Nezamestnanosť podľa neho vo februári klesla v 51 okresoch, zvýšila sa v 26 okresoch a na januárovej úrovni zotrvala v dvoch okresoch.

Šéf rezortu práce poukázal na to, že vo februári tohto roka do evidencie úradov práce prišlo 20,4 tisíca osôb a z evidencie odišlo 21,7 tisíc nezamestnaných. Richter to označil za „relatívne dobré čísla“. Vo februári 2012 totiž podľa ministra do evidencie úradov práce prišlo 26,2 tisíca osôb a evidenciu úradov opustilo 23,2 tisíc ľudí.

Prítok nezamestnaných do evidencie bol vyšší ako počet ľudí, ktorí z úradov práce odišli, aj vo februári 2011. Vtedy do evidencie podľa Richtera pribudlo 26,8 tisíc ľudí a úrady práce z evidencie vyčiarkli 23 tisíc osôb.

„Tieto čísla (mierny pokles nezamestnanosti) boli dosiahnuté len tým, že výrazne väčší počet ľudí z radov nezamestnaných bol zaradený do rôznych rekvalifikačných kurzov a vzdelávacích programov a ministerstvo do toho vrazilo neúmerne veľa finančných prostriedkov, aby zamaskovalo nepriaznivo sa vyvíjajúci stav nezamestnanosti,“ citoval Slovenský rozhlas bývalého ministra práce Ľudovíta Kanika.

Richter, naopak, tvrdil, že projekty na podporu zamestnávania rizikových skupín obyvateľstva majú svoj význam.

34 debata chyba