Nová investícia potiahne Považie

Ak sa avizované rozšírenie výroby v púchovskom Matadore podarí realizovať, bude to investícia roka, ktorá prinesie nové pracovné príležitosti pre celé stredné Považie.

10.04.2013 06:00
Continental, Púchov, pneumatiky Foto: ,
V Púchove pôsobí Continental už 15 rokov. Súčasných 3 000 zamestnancov by mal rozšíriť o ďalších 600.
debata (1)

Po avizovanej investícii za 250 miliónov eur sa počet zamestnancov rozšíri o 600 ľudí. Investorovi, nemeckej spoločnosti Continental, chce Slovensko poskytnúť daňové úľavy.

Podľa Stanislava Jurikoviča, hovorcu ministerstva hospodárstva, sa v pondelok ešte stále rozhodovalo, či obrovská investícia pôjde na Slovensko, alebo do niektorej z okolitých krajín, napríklad Česka alebo Poľska, ktoré sú tiež v hre.

„V najbližších dňoch, pravdepodobne v stredu, by malo prísť k podpisu memoranda, ktoré dá signál, že táto investícia ide na Slovensko. Ak sa tento zámer podarí, budeme to považovať za investíciu roka a v prípade úspešného zavŕšenia bude možné dať investorovi daňovú úľavu. Jej výšku dnes ešte špecifikovať nebudem, pretože rokovania nie sú definitívne ukončené. Túto daňovú úľavu musí schváliť aj ministerstvo financií a potom bude investičný stimul predložený na rokovanie vlády,“ povedal Jurikovič.

Spoločnosť Continental Matador Rubber v Púchove sa k tomuto zámeru zatiaľ nevyjadruje.

Z informácií, ktoré poskytol Stanislav Jurikovič, vyplýva, že investícia by mala priniesť nové technológie do už existujúceho závodu. Malo by ísť teda o rozšírenie výroby s vyššou technologickou a pridanou hodnotou. Nové pracovné miesta sa budú týkať nielen robotníckych profesií, ale aj pozícií, ktoré si vyžadujú vyššie odborné vzdelanie. Okres Púchov patrí do desiatky regiónov s najnižšou nezamestnanosťou na Slovensku, preto sa dá predpokladať, že prácu si tu nájdu ľudia aj z iných okresov.

„Ku koncu februára bolo v Púchove 2 096 uchádzačov o zamestnanie, miera evidovanej nezamestnanosti je tu 8,37 percenta. Spomedzi 79 okresov na Slovensku je teda Púchov na 69. mieste. V evidencii úradu sú uchádzači o zamestnanie, ktorí majú odborné znalosti z oblasti strojárstva, chemického priemyslu a iných príbuzných odborov, ale aj absolventi, ktorí si zatiaľ nenašli pracovné uplatnenie. Podľa požiadaviek zamestnávateľa môže úrad práce v budúcnosti zabezpečiť vzdelávanie na konkrétne pracovné pozície,“ dodala Miroslava Jurdíková z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Považskej Bystrici. Podľa miestnych obyvateľov majú problém so získaním pracovného miesta najmä ženy. Peter Švecko vraví, že je to aj preto, lebo Makyta zrušila v Púchove niektoré výroby. Investícia v Matadore by mohla túto situáciu zmeniť.

„Keby podnik rozšíril výrobu, bol by to veľký prínos, pomohlo by to hlavne mladým ľuďom. Ja sama pracujem v Matadore, ale dcéra sa vyučila a skoro rok nemá prácu. Možno to bude pre ňu šanca,“ dúfa Jarmila Matúšová z Púchova.

„Poznám situáciu v Continentale a viem, že tieto miesta boli už vopred dohodnuté pred niekoľkými rokmi. Toto je len politický ťah, v skutočnosti to nie je žiadna novinka. Ale keď sa tu výroba rozbehne, určite to regiónu pomôže, každé pracovné miesto je dobré, aj keď ich nebude práve 600,“ povedal obyvateľ Púchova, ktorý chcel zostať v anonymite s odôvodnením, že pracuje vo verejnej správe.

Spoločnosť Continental pôsobí v Púchove už 15 rokov, keď v roku 1998 založila spoločný podnik Continental Matador. Zameriava sa najmä na výrobu pneumatík na osobné a nákladné autá. V súčasnosti je najväčším zamestnávateľom v regióne, v Púchove poskytuje prácu asi 3 000 ľuďom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba