Väčšine Grékov u súkromníkov meškajú výplaty

Pre ekonomickú krízu v Grécku nedostáva načas výplatu 1,1 milióna pracovníkov v súkromnom sektore, teda väčšina.

02.09.2013 12:45
Mena, peniaze, euro, graf Foto:
Ilustračné foto
debata (14)

Šokujúce dáta zverejnila hlavné grécka dôchodková poisťovňa zamestnancov súkromného sektora (IKA), uviedol grécky server GreekReporter. Zamestnanci sa údajne tak boja straty práce, že bez vyplatených peňazí zostávajú aj niekoľko mesiacov.

Inšpektorát práce poisťovne IKA zistil, že pravidelne dostáva výplatu (aj keď mnohokrát zníženú) len 700 000 z 1,8 m­ilióna pracovníkov v súkromnom sektore. Podľa prieskumu medzi zamestnancami ich firmy s vyplácaním peňazí meškajú o tri až 12 mesiacov.

Niektorí z pracujúcich sa domnievajú, že peniaze nedostanú nikdy a vláda s tým nič neurobí. Poisťovňa vo svojej správe však neuvádza, či firmy peniaze na výplaty naozaj nemajú alebo či len využívajú krízu, aby nemuseli zamestnancom platiť, pretože vedia, že aj tak neodídu.

Približne miliónu zamestnancov nebola zároveň tento rok preplatená dovolenka. Za porušovanie zákonov hrozia firmám pokuty. Avšak z prieskumu, ktorý si poisťovňa nechala vykonať, vyplynulo, že zamestnanci si na správanie svojich zamestnávateľov sťažujú len veľmi zriedka – boja sa totiž, že by mohli byť vyhodení, uviedla talianska tlačová agentúra ANSA. Pre spoločnosti je vraj lacnejšie zaplatiť pokutu, než dať výplatu svojmu pracovníkovi.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #mzda #plat #výplata