PSA Peugeot Citroën zmrazí vo Francúzsku mzdy

Francúzsky výrobca automobilov PSA Peugeot Citroën (PSA) sa dohodol s odbormi na zmrazení miezd a flexibilnejšom pracovnom čase.

25.10.2013 13:46
Peugeot-308 R Concept 2013 Foto:
Ilustračné foto
debata

Výmenou za to automobilka prisľúbila, že vo svojich piatich zostávajúcich francúzskych továrňach zvýši produkciu a počas roku 2016 v nich začne vyrábať nový model. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP. Dohoda počíta v budúcom roku so zmrazením miezd, v roku 2015 by platy mohli rásť v závislosti od zlepšenia výsledkov spoločnosti.

Druhý najväčší výrobca automobilov v Európe po nemeckej skupine Volkswagen vlani oznámil, že pre nadbytočné výrobné kapacity zatvorí továreň v neďaleko Paríža a do roku 2014 zruší 11 tis. pracovných miest. Továreň v meste Aulnay ukončila výrobu áut tento týždeň.

PSA Peugeot Citroën mimoriadne tvrdo zasiahol pokles na európskom trhu, kde predaje klesli na takmer 20-ročné minimum. Finančnú divíziu skupiny musela vlani zachraňovať francúzska vláda. PSA tento týždeň informovala, že jej tržby v treťom kvartáli klesli o 3,7 % na 12,1 mld. eur. Tržby automobilovej divízie sa znížili o 5,8 % na 8 mld. eur.

PSA Peugeot Citroën pôsobí aj na Slovensku. V Trnave má závod, ktorý je technologicky najnovším v skupine. Strategickú investíciu francúzsky koncern oznámil v januári 2003 a do začatia výroby dosiahla 700 mil. eur. V prvom štvrťroku 2009 prišla na trh novinka Citroën C3 Picasso, ktorá sa vyrába výhradne na Slovensku, pričom investície do jej výroby dosiahli ďalších 100 mil. eur. V novembri 2011 začal závod s výrobou modelu Peugeot 208.

debata chyba
Viac na túto tému: #PSA Peugeot Citroën