Tri štvrtiny zamestnaných Čechov neveria svojim šéfom

Harmonické vzťahy medzi šéfmi a podriadenými sú podľa prieskumu pracovného portálu Jobs.cz v českých firmách a inštitúciách skôr výnimkou.

28.10.2013 13:05
fit lopta, práca, kancelária, sedenie Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Tri štvrtiny zamestnancov nedôverujú svojim nadriadeným. Profesne i ľudsky si so svojim nadriadeným rozumie iba 18 percent z 2584 respondentov prieskumu.

„Ak nadriadený nemá vo svojom tíme rešpekt, môže si síce krátkodobo direktívnym riadením vynútiť vyšší výkon, ale u jeho ľudí pomerne rýchlo mizne motivácia prichádzať s novými nápadmi či sa akokoľvek angažovať nad rámec jasne daných povinností. Pri najhoršom scenári v dôsledku toho firme hrozí strata množstva skúsených zamestnancov a zníženie jej reputácie,“ komentoval výsledky prieskumu Tomáš Ervín Dombrovský, analytik spoločnosti LMC, ktorá Jobs.cz prevádzkuje.

Pre viac ako polovicu ľudí sú zlé vzťahy so šéfom dôvodom na hľadanie nového zamestnania. Medzi problematických je nutné pripočítať šesť percent tých, ktorým ich šéf síce nesedí profesne ani ľudsky, ale prácu pre to z rôznych dôvodov meniť nechcú.

Necelá pätina ľudí buď so svojím šéfom vychádza v osobnej rovine, ale nepovažuje ho za odborníka (11 percent), alebo rešpektuje jeho odborné kvality, ale nesedia si ľudsky (šesť percent). Zvyšní respondenti uviedli, že nemajú nadriadeného. Časť preto, že je sama v úlohe najvyššieho šéfa (tri percentá), časť nie je v žiadnom zamestnaneckom pomere (štyri percentá).

1 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #šéf