Z Amazonu je do blázinca bližšie, zistila BBC

Pracovné podmienky, ktoré podľa experta môžu viesť k duševným a telesným chorobám, zistilo vyšetrovanie britskej BBC v jednom zo skladov popredného svetového internetového predajcu Amazon vo Veľkej Británii. BBC o tom v pondelok informovala na svojom webe.

25.11.2013 12:13
Amazon, práca Foto: ,
Distribučné centrum spoločnosti Amazon v americkom Phoenixe
debata (1)

Záznamy zo skrytej kamery vraj okrem iného ukázali, že počas nočnej zmeny by pracovník mal vyzdvihnúť zásielku každých 33 sekúnd. Spoločnosť zdôrazňuje, že bezpečnosť zamestnancov je pre ňu hlavnou prioritou. Odbory v Nemecku však naďalej hrozia štrajkami pre mzdy a pracovné podmienky v Amazone.

Reportér BBC sa v sklade vo Swansea na západe krajiny nechal zamestnať ako skladník. Skladovacie priestory sa rozkladajú na ploche zhruba 7,4 hektára. Reportér tvrdí, že počas jednej nočnej zmeny, ktorá trvá desať a pol hodiny s hodinovou pauzou, nachodil približne 11 míľ, teda takmer 17,7 kilometra. Snímač vraj sledoval, ako sa mu darilo vyhľadávať zásielky a posielal správy vedeniu, píše okrem iného BBC.

Pokiaľ ide o tento typ práce, „dôkazy ukazujú zvýšené riziko duševných a fyzických chorôb“, vyhlásil podľa BBC popredný britský expert na problematiku pracovného stresu Michael Marmot.

Amazon uvádza, že počas úradných kontrol sa žiadne pochybnosti o bezpečnosti práce neobjavili, ani podľa nezávislého odborníka, ktorý sa k pracovným podmienkam skladníkov vyjadroval, vraj neexistuje zvýšené riziko nejakej choroby. Prijímaných pracovníkov údajne firma upozorňuje, že niektoré pozície môžu byť fyzicky náročné.

Odborový zväz Verdi v Nemecku medzitým podľa nedeľníka Welt am Sonntag pripravuje ďalšie štrajky, ktoré majú zvýšiť tlak na Amazon v spore o mzdy a podmienky práce. Nemecko je pre Amazon najväčším trhom mimo územia Spojených štátov. Firma tú zamestnáva okolo 9 000 ľudí a tržby tu v uplynulom roku stúpli o zhruba pätinu na 8,7 miliardy dolárov, čo je zhruba tretina celkových tržieb v zámorí.

Amazon v októbri oznámil, že v druhej polovici budúceho roka plánuje otvoriť dve nové distribučné centrá pre európskych zákazníkov v Česku – v Dobrovízi a v Brne.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Amazon #BBC