Počet projektantov rastie, napriek kríze stavebníctva

Záujem o povolanie projektanta sa nevytratil napriek pokračujúcej kríze v stavebnom sektore. Riaditeľka úradu Slovenskej komory stavebných inžinierov (SKSI) Diana Krížová tvrdí, že každý rok evidujú stúpajúcu tendenciu v počte členov.

17.01.2014 11:03
debata (11)

Ako v piatok informovala komora, k začiatku tohto roka mala takmer šesťtisíc členov, z toho je 5 150 autorizo­vaných inžinierov, ktorí môžu projektovať s pečiatkou so štátnym znakom, a ostatní sú dobrovoľnými členmi. V minulom roku pribudlo okolo tristo projektantov.

Slovenská komora stavebných inžinierov registruje najviac projektantov so zameraním na elektrotechnické zariadenia. V súčasnosti má na Slovensku autorizáciu 880 elektrotechni­kov. Druhými najpočetnejšími medzi autorizovanými inžiniermi sú statici, ktorých je 750. Najmenej projektantov je v oblasti požiarnej ochrany (14 inžinierov) a stavebnej fyziky (35 inžinierov).

Stavebným inžinierom, ktorí chcú vykonávať regulované povolanie, vyplýva zo zákona získanie autorizácie na Slovenskej komore stavebných inžinierov. "Autorizáciu vnímame ako exkluzivitu, prostredníctvom ktorej môžu inžinieri využívať svoju pečiatku, a tak vykonávať svoju činnosť a povolanie ako oprávnená osoba. Bez nej nie je podľa stavebného zákona možné vykonávať vybrané činnosti vo výstavbe, a teda ani projektovú činnosť,“ priblížila hovorkyňa SKSI Viktória Čapčíková.

Po splnení všetkých podmienok odbornej kvalifikácie a vykonaní autorizačnej skúšky skladajú stavební inžinieri predsedovi SKSI slávnostný sľub, čo je posledný krok pred zápisom do Zoznamu autorizovaných stavebných inžinierov. Potom môžu začať vykonávať povolanie autorizovaného inžiniera s okrúhlymi pečiatkami s vlastným menom a štátnym znakom. To, že sa stávajú inžinieri autorizovanými, znamená, že spĺňajú všetky podmienky odbornej kvalifikácie na výkon svojho povolania.

SKSI je stavovskou organizáciou obnovenou v roku 1992 zákonom o autorizovaných architektoch a autorizovaných stavebných inžinieroch. Podporuje práva inžinierov, ich profesijné, sociálne a hospodárske záujmy. Dbá o to, aby inžinieri vykonávali svoje povolanie odborne v súlade s jeho etikou a spôsobom, ktorý ustanovujú zákony a vnútorné predpisy. Okrem autorizácie vykonávajú skúšky odbornej spôsobilosti pre energetickú certifikáciu a pre činnosti stavbyvedúci a stavebný dozor.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #stavebníctvo #projektant