Počet nezamestnaných vo svete vlani stúpol na rekordných 202 miliónov

Počet nezamestnaných na celom svete sa vlani zvýšil o päť miliónov na rekordných takmer 202 miliónov ľudí. Miera nezamestnanosti tak predstavovala šesť percent. Uviedla to vo svojej správe Medzinárodná organizácia práce (ILO) a varovala súčasne, že počet nezamestnaných v najbližších piatich rokoch naďalej porastie.

20.01.2014 20:43
debata

Medzinárodná organizácia práce očakáva, že do roku 2018 sa počet ľudí, ktorí prídu o prácu alebo nebudú schopní si prácu nájsť, zvýši o ďalších 13 miliónov. Ročne by malo vzniknúť okolo 40 miliónov nových pracovných miest, na pracovný trh však každoročne vstúpi až 42,6 miliónov „nových“ ľudí.

Najviac postihnutí nezamestnanosťou sú mladí ľudia vo veku 15 až 24 rokov. Tých bolo vlani bez práce 74,5 milióna, o milión viac než predvlani a miera nezamestnanosti v tejto kategórii predstavovala 13,1 percenta, napísala agentúra ANSA.

Najväčší podiel na raste počtu nových nezamestnaných mala východná a južná Ázia. Oba regióny mali na celkovom počte nových nezamestnaných podiel viac ako 45 percent. Nasledovali subsaharská Afrika a Európa. Naopak, najmenej nových nezamestnaných bolo v Latinskej Amerike, a to necelých 50 000.

Počas obdobia krízy miera nezamestnanosti dosiahla najvyššiu úroveň v roku 2009, kedy predstavovala 6,21 percenta. Predvlani sa znížila na 5,93 percenta.

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #nezamestnanosť #ILO #Medzinárodná organizácia práce