Fabrika prijme všetkých vyučených mäsiarov

Školy produkujú často ľudí, o ktorých na trhu práce nie je záujem a naopak, potrební pracovníci chýbajú. Ide o výsledok zlej politiky v oblasti školstva za posledné roky. Ani jeden žiak napríklad nemal pred šiestimi rokmi záujem stať sa mäsiarom. A tak tento učebný odbor na Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Púchove zanikol. Od nového školského roka ho opäť obnovujú a púchovský mäsokombinát vyhlásil, že prijme všetkých jeho absolventov, ani jedného nebudú vychovávať pre úrad práce.

26.02.2014 06:30
mäsopriemysel, Púchov, mäsokombinát, mäsiar
V Púchovskom mäsokombináte chcú prijať nových pracovníkov.
debata (6)

„Máme v pláne prijať do učebného odboru mäsiar – predaj mäsa od prvého septembra 12 žiakov. Bude sa vykonávať praktická aj teoretická výuka. Praktická bude v Púchovskom mäsovom priemysle, aby boli žiaci priamo prepojení na prax. Budeme tak jediná škola v Trenčianskom kraji s takýmto učebným odborom. Mali sme ho kedysi na škole, ale postupne klesal oň záujem, až v roku 2008 skončil,“ vraví Ľudmila Hamšíková, zástupkyňa riaditeľa Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Púchove.

V budúcnosti chce škola rozšíriť svoju ponuku o ďalší odbor, ktorý súvisí s mäsom. Bude to mäsiar – kuchár a aj v tomto odbore bude škola spolupracovať s Púchovským mäsovým priemyslom. Fabrika ponúka žiakom nielen zamestnanie v regióne, ale bude im poskytovať aj pracovné oblečenie a stravu počas odborného výcviku.

„Dohodli sme sa so školou a som rád, že budú učni, pretože toto remeslo je na vymretie. Ešte im aj budeme platiť, aby mali na autobus, keď budú dochádzať z okolia. Kedysi rodičia platili za to, aby sa ich dieťa mohlo vyučiť remeslu. Teraz my budeme platiť učňom, dáme im, čo budú potrebovať. Vyučených mäsiarov je stále málo, keby sa ich ročne vyučilo aspoň 30, boli by sme veľmi spokojní,“ povedal Anton Fabuš, majiteľ a generálny riaditeľ Púchovského mäsového priemyslu.

O veľmi nízkom záujme žiakov o štúdium v mäsiarskom odbore hovorí aj ministerstvo školstva. Spolupráca púchovského mäsokombinátu s tunajšou strednou školou môže byť cestou, ako túto situáciu zmeniť.

„Málo škôl, ktoré sa orientujú na mäsiarstvo, je priamo prepojených na firmy, čo je na škodu týchto firiem, pretože nemajú dostatok kvalifikovaných pracovníkov. To je možné zmeniť aj tým, že školy sa budú viac orientovať na prepojenie s firmami, budú žiakom ponúkať pridanú hodnotu, teda šancu pracovať v odbore, ktorý študovali. Dnes na Slovensku iba sadem percent absolventov pracuje v tom odbore, ktorému sa venovali počas štúdia,“ dodal Michal Kaliňák, hovorca ministerstva školstva.

Nedostatok kvalifikovaných mäsiarov fabrika v súčasnosti rieši aj tým, že zamestnáva asi stovku zahraničných pracovníkov z Rumunska a Vietnamu. Spolupráca so školou by mala umožniť nahradiť ich postupne domácimi mäsiarmi. V Púchovskom mäsopriemysle denník Pravda zastihol aj učňov z Bratislavy, ktorí si tu robili prácu pre študentskú odbornú činnosť.

„Zaoberáme sa výrobou šunky s použitím dusitanovej zmesi a bez dusitanov. Prišli sme sem preto, lebo v Púchove je najväčší mäsový priemysel na Slovensku, pri Bratislave takáto veľká fabrika nie je,“ povedal Denis Varosch, žiak 2. ročníka SOŠ potravinárskej na Farského ulici v Bratislave.

Monika Havlíková, prváčka tejto bratislavskej školy, by chcela ísť po skončení školy pracovať do Rakúska. Do Púchova prišla, aby sa zoznámila s prácou na tunajších výrobných zariadeniach. „V Bratislave sú menšie a staršie stroje. V púchovskej fabrike je technika vyspelejšia, predpokladám, že na takej by som mohla robiť v Rakúsku,“ dodala Monika Havlíková.

Za posledných šesť rokov Púchovský mäsový priemysel investoval do svojho rozvoja okolo 16 miliónov eur. Počet zamestnancov v tejto fabrike vzrástol zo 130 pred šiestimi rokmi na súčasných 350. Za toto obdobie vzrástla aj priemerná mesačná mzda v podniku z 506 na 603 eur. Okrem spracovania mäsa a produkcie mäsových výrobkov pod značkou Baron má sieť svojich predajní, ktorú rozširuje aj v Českej republike. V predajniach je zamestnaných ďalších 300 ľudí.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #škola #Púchov #potravinárstvo #mäsiar