Švajčiarska vláda neodporúča zavedenie minimálnej mzdy

Navrhované zavedenie minimálnej mzdy vo Švajčiarsku by poškodilo konkurencieschopnosť krajiny a viedlo k prepúšťaniu. Uviedla to v utorok švajčiarska vláda.

26.02.2014 07:04
Švajčiarsky frank Foto:
Švajčiarsky frank
debata

Švajčiari 18. mája v referende rozhodnú, či ich krajina zavedie minimálnu mzdu vo výške 22 švajčiarskych frankov na hodinu, respektíve 4000 švajčiarskych frankov mesačne. Minimálna mzda vo Švajčiarsku by tak podľa agentúry Reuters bola najvyššia na svete.

„Vláda je presvedčená, že zavedenie celoštátnej minimálnej mzdy by pre túto krajinu bolo zlé,“ uviedol švajčiarsky minister hospodárstva Johann Schneider – Ammann. Dodal, že minimálna mzda by mohla viesť k prepúšťaniu a dokonca ohroziť existenciu menších podnikov, napríklad v maloobchode a poľnohospodárstve.

S návrhom na zavedenie minimálnej mzdy prišiel odborový zväz SGB, ktorý tvrdí, že mzda pod 4000 frankov mesačne je príliš nízka pre slušný život v drahom Švajčiarsku. Menej ako 4000 frankov vo Švajčiarsku na plný pracovný úväzok zarába zhruba 330 000 ľudí.

SGB ​​tvrdí, že minimálna mzda by neviedla k rastu nezamestnanosti. Podľa odborárov by prinútila príjemcu sociálnych dávok nastúpiť do práce a zabránila by zamestnávateľom v prijímaní lacnej pracovnej sily zo zahraničia.

Švajčiarsko, ktoré si zakladá na priamej demokracii, usporadúva rôzne referenda niekoľkokrát do roka. K vypísanie referenda musia iniciátori získať najmenej 100 000 podpisov. Vlani Švajčiari v referende odmietli návrh na obmedzenie manažérskych platov, podľa ktorého by najvyšší plat vo firme nesmel presiahnuť dvanásťnásobok najnižšie mzdy.

debata chyba
Viac na túto tému: #minimálna mzda #Švajčiarsko