Švédska firma chce "očipovať" zamestnancov

Mikročip zavedený pod kožu na ruke namiesto preukazu zamestnanca chcú zaviesť v jednom novom švédskom kancelárskom komplexe. Takzvaná identifikácia na rádiovej frekvencii (RFID) umožní "očipovaným" pracovníkom vstúpiť do budovy alebo použiť kopírku, bez toho, aby sa museli legitimovať.

03.02.2015 07:50 , aktualizované: 14:20
debata (48)

Firma ponúkla čip 400 pracovníkom hi-tech centra. Medzi nimi bol na skúšku aj technologický reportér BBC Rory Cellan-Jones. Nastrelenie čipu nebolo podľa neho oveľa bolestivejší než injekcia.

Firma vyrábajúca mikročipy dúfa, že raz s nimi zamestnanci budú môcť zaplatiť aj sendvič v kantíne alebo že čip nahradí prihlasovacie údaje do počítača. Čipy môžu byť naprogramované aj tak, aby v sebe niesli kontaktné informácie a komunikovali s aplikáciami v chytrých telefónoch.

„Chceme pochopiť túto technológiu skôr, než veľké korporácie a veľké vlády prídu s tým, že sa majú všetci nechať očipovat, napríklad daňový úrad, Google alebo Facebook,“ povedal BBC hlavný krízový manažér budovy Hannes Sjöblad.

Budova bude riadená pomocou technológií Microsoftu využívajúcich koncept „internet vecí“. Tie samy oznámia správcom napriklad to, kedy je potrebné poliať kvery alebo že je terba upratať zasadačku.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #čip