Zamestnanci automobilky PSA budú pochodovať Trnavou

Pochod Trnavou na podporu zamestnancov automobilky PSA Peugeot Citroën a ich požiadaviek organizuje odborová organizácia automobilky v piatok 19. júna.

16.06.2015 12:00
debata (1)

Má ísť o demonštráciu sily zamestnancov pred zamestnávateľom a verejnosťou. Automobilka je v štrajkovej pohotovosti a odbory hrozia ostrým štrajkom. „Pochod je posledným možným spôsobom ako zamestnávateľovi preukázať nespokojnosť zamestnancov pred vyhlásením ostrého štrajku,“ napísal v letáku zamestnancom predseda odborov Milan Minárech.

Rokovanie medzi vedením PSA Peugeot Citroën Slovakia a Odborovým zväzom KOVO o zvyšovaní miezd na roky 2015 a 2016 skončilo neúspechom. Vedenie automobilky nepristúpilo na zvýšenie miezd v takom rozsahu, ako navrhovala odborová organizácia. K dohode neviedlo ani kolektívne vyjednávanie, ani sprostredkovateľ. Odbory koncom mája vyhlásili štrajkovú pohotovosť a začali zbierať podpisy pre vyhlásenie ostrého štrajku.

Automobilka zamestnáva momentálne 2 600 kmeňových zamestnancov, ale vytvára až takmer 3 500 pracovných postov. Len minulý týždeň jej vedenie oznámilo, že do kmeňového stavu prijme ďalších 300 ľudí, ktorí doteraz pracovali v závode prostredníctvom pracovných agentúr. V odboroch je podľa dostupných informácií organizovaných asi 700 zamestnancov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Odbory #Trnava #PSA Peugeot Citroën