Záujem o itečkárov stúpa, rovnako aj ich platy

Slovenská ekonomika rastie najviac za posledné roky, čo spolu s rekordne nízkou nezamestnanosťou spôsobuje vypuklý nedostatok pracovníkov. Výnimkou nie je ani oblasť informatiky a telekomunikácií.

27.06.2018 15:15
práca, kancelária, informatika, počítač, Foto:
Celkovo silnie dopyt po inžinieroch zaoberajúcich sa IT bezpečnosťou.
debata

Ukázal to prieskum miezd, ktorý počas prvého polroka 2018 zrealizovala personálna agentúra Grafton Slovakia. „Novinkou v tomto odvetví sú odborníci na ochranu dát v súlade s GDPR – smernicou EÚ, ktorá vstúpila do platnosti v máji 2018. Celkovo silnie dopyt po inžinieroch zaoberajúcich sa IT bezpečnosťou. Žiadaní sú aj web developeri a frontend programátori. Záujem rastie o špecialistov na IOT, Machine Learning a tiež o Big Data a cloudové technológie ako AWS či MS Azure,“ konkretizuje Miroslav Garaj, Country Manager spoločnosti Grafton Slovakia. Okrem špecialistov orientovaných na nové technológie pritom neopadá ani záujem o odborníkov zameriavajúcich sa na tie staršie.

„Zaznamenávame aj vytváranie nových technologických centier a R&D centier výrobných spoločností. Kritickú situáciu by mohla pomôcť vyriešiť úprava legislatívy týkajúca sa zamestnávania cudzincov z tzv. tretích krajín a hlbšia podpora duálneho vzdelávania,“ dodáva Miroslav Garaj. Výbornú štartovaciu pozíciu v „ajťáckom“ segmente pracovného trhu majú absolventi technických univerzít a príslušných odborov ekonomických škôl. Firmy sa bijú o takýchto kandidátov či študentov. Dokážu si ich dovzdelávať na IT farmách či v boot campoch.

Cudzinci v tomto odvetví sú na pracovnom trhu v SR vítaní aj bez znalosti slovenského jazyka. Ak je spoločnosť prispôsobená na zamestnávanie neslovensky hovoriacich kandidátov, získava tým konkurenčnú výhodu. Stále však zároveň platí, že aspoň čiastočné ovládanie slovenčiny je pre uchádzača plusom. Prevažujú kandidáti z Česka, Poľska, Veľkej Británie a Nemecka.

„V oblasti benefitov v IT sektore jednoznačne víťazí flexibilita: presadzuje sa digitálne nomádstvo, keď pracovníci môžu robiť v podstate odkiaľkoľvek. Ponuka pružnej formy spolupráce dokáže vykompenzovať aj nižšiu mzdu, čo je veľmi dôležité, lebo neschopnosť firiem uspokojiť platové očakávania zahraničných kandidátov je pretrvávajúcou témou. Mnohí adepti prichádzajú aj s požiadavkou na freelance – takáto forma spolupráce umožňuje zlepšiť si príjmové podmienky a dodáva určitý pocit slobody pri výbere projektov,“ dodáva odborník Graftonu.

Windows administrátor v Banskej Bystrici mohol predvlani očakávať príjem maximálne na úrovni 1 450 eur, medzičasom je to 1 600 eur, ukázal prieskum. Databázový programátor v Košiciach si za rovnaký čas polepšil z 2 000 na 2 200 eur a PHP programátor v metropole východu dokonca z 1 500 eur na 2 300. Sťažovať sa nemôžu ani grafickí dizajnéri v Bratislave: tí najžiadanejší totiž stúpli z 2 000 eur na 2 500.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #IT #platy #informatika #slovenská ekonomika #nízka nezamestnanosť