Kto má nárok na stravné lístky?

Novela Zákonníka práce zaviedla do praxe v čase pandémie viacero nových opatrení. Kedy musí zamestnávateľ poskytnúť stravné lístky alebo príspevok na stravovanie?

24.04.2020 06:00
jedáleň, obed, prestávka Foto:
Poskytnutie finančného príspevku na stravovanie predstavuje výnimočnú formu kompenzácie za neposkytnutie stravy.
debata

Viaceré firmy museli začať v období koronavírusu fungovať podľa nových pravdiel. Zákonník práce novelizoval pravidlá práce z domu, upravil možnosti výpovede zo strany zamestnávateľa ako aj to, kedy môže zamestnávateľa poslať zamestnanca na dovolenku. Ako je to ale ale s príspevkom na stravovanie v čase, keď zamestnanec pracuje z domu? Je zamestnávateľ aj počas výkonu práce z domu povinný zabezpečiť zamestnancom stravovanie a prispievať na neho podľa § 152 Zákonníka prá­ce?

Z ustanovení paragrafu 152 Zákonníka práce priamo vyplývajú pre zamestnávateľa v oblasti stravovania dve základné povinnosti. Musí zabezpečiť stravovanie zamestnancov počas ustanovenej pracovnej zmeny zamestnanca, v ktorej odpracoval viac ako štyri hodiny a prispievať zamestnancom na stravovanie formou príspevku na jedlo.

"Zákonník práce v paragrafe 152 ustanovuje, v ktorých prípadoch môže zamestnávateľ namiesto zabezpečenia stravovania poskytnúť zamestnancovi finančný príspevok. Zamestnávateľ poskytne zamestnancovi finančný príspevok v prípade, ak povinnosť zabezpečiť zamestnancom stravovanie vylučujú podmienky výkonu práce na pracovisku, alebo ak zamestnávateľ nemôže zabezpečiť stravovanie podľa § 152 ods. 2 Zákonníka práce -poskytnutie teplého hlavného jedla vo vlastnom stravovacom zariadení alebo v stravovacou zariadení iného zamestnávateľa, zabezpečenie stravovania pre svojich zamestnancov prostredníctvom právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby, alebo sprostredkovanie stravovania u právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie poskytovať stravovacie služby, t.j. poskytne zamestnancom tzv. stravovacie poukážky a zoznam zariadení, kde ich môžu použiť), ale aj v prípade ak zamestnanec na základe lekárskeho potvrdenia od špecializovaného lekára zo zdravotných dôvodov nemôže využiť žiadny zo spôsobov stravovania zamestnancov zabezpečených zamestnávateľom, “ vysvetľuje ministerstvo práce a sociálnych vecí.

Poskytnutie finančného príspevku na stravovanie je teda možné len z vyššie uvedených dôvodov a predstavuje výnimočnú formu kompenzácie za neposkytnutie stravy. "Upozorňujeme na to, že v zmysle § 5 ods. 7 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov sú od dane oslobodené príjmy poskytnuté ako hodnota stravy poskytovanej zamestnávateľom zamestnancovi na spotrebu na pracovisku alebo v rámci stravovania zabezpečovaného prostredníctvom iných subjektov a finančný príspevok na stravovanie, ak zamestnanec na základe lekárskeho potvrdenia od špecializovaného lekára zo zdravotných dôvodov nemôže využiť žiadny zo spôsobov stravovania zamestnancov zabezpečených zamestnávateľom. Z uvedeného vyplýva, že finančný príspevok poskytnutý z iného dôvodu, ako sú zdravotné dôvody zamestnanca, podlieha u zamestnanca dani z príjmov (súčasne je finančný príspevok vymeriavacím základom pre sociálne poistenie a zdravotné poistenie), “ upozorňuje ministerstvo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stravné lístky #novela zákonníka práce #koronavírus