Aká práca sa dá na Slovensku v súčasnosti nájsť?

Ako sa vyvíja počet nových pracovných ponúk? V akých odvetviach je aktuálne najviac príležitostí? Ktoré profesie sú najrozšírenejšie v konkrétnych regiónoch?

29.04.2020 13:00
žena, práca, kancelária, problém, starosti Foto:
Ak si súčasný stav porovnáme s rovnakým obdobím spred roka, môžeme vidieť, že prepad počtu pracovných ponúk je citeľný. Medziročný pokles predstavuje viac ako 60 percent.
debata

Pracovný portál Profesia.sk zaznamenal výrazný pokles počtu pracovných ponúk. „Ak si súčasný stav porovnáme s rovnakým obdobím spred roka, môžeme vidieť, že prepad počtu ponúk je citeľný. Medziročný pokles predstavuje viac ako 60 percent,“ uviedla spoločnosť Profesia v tlačovej správe. Posledné dva týždne však priniesli mierne zlepšenie a krivka, ktorá znázorňuje tok nových pracovných príležitostí, rastie. V týždni od 20. do 26. apríla pribudlo na pracovnom portáli na Slovensku 2 054 ponúk.

Uchádzači o prácu majú najviac príležitostí zamestnať sa na pozíciách v informačných technológiách, obchode či vo financiách a účtovníctve. „V porovnaní s minulým rokom klesol počet ponúk v každom jednom odvetví. Aktuálne nevidíme žiaden sektor, ktorý by medziročne rástol,“ tvrdí firma Profesia. Najväčší prepad možno vidieť v cestovnom ruchu, gastre a hotelierstve, kde je medziročný rozdiel predstavuje až 88 percent. Jedinými ponukami, pri ktorých portál Profesia.sk zaznamenal medziročný nárast, je farmaceut, servisný inžinier, učiteľ, finančný agent, obchodný team leader a finančný controller.

Ponuky, ktoré na portáli pribudli počas posledných štyroch týždňov, potvrdzujú pretrvávanie enormného rozdielu medzi Bratislavským krajom a zvyškom Slovenska. Kým v Bratislavskom kraji pribudlo viac ako 3 200 ponúk, vo zvyšných regiónoch nebol počet ponúk ani v jednom prípade vyšší ako 700. „Najmenej ponúk sme zaznamenali v Prešovskom a Banskobystrickom kraji,“ uvádza spoločnosť Profesia. V Bratislavskom a Košickom kraji sú aktuálne najrozšírenejšie ponuky na pracovné miesta v oblasti informačných technológií. Vo zvyšných regiónoch je na prvom mieste jednoznačne obchod. „V Trnavskom a Nitrianskom kraji vidíme tiež záujem o ľudí do výroby alebo dopravy, špedície a logistiky. V Trenčianskom či Banskobystrickom kraji sa medzi odvetviami s najviac ponukami nachádza tiež strojárstvo,“ konštatuje spoločnosť.

debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanie #pracovné ponuky #región