Akú máte šancu nájsť si v lete brigádu?

Prepúšťanie, ktoré spustila pandémia, spôsobilo rast záujmu o brigády.

15.07.2020 13:00
dievča, predavačka, brigáda, supermarket,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Už v apríli sa po ponukách začali obzerať pracovníci zo sektora gastronómie a hoteliérstva, ktorí prišli kvôli núdzovému stavu o stabilný príjem. Nárast záujmu zaznamenali v pobočkách agentúry Grafton Recruitment aj medzi študentami, ktorým odpadla výuka. Ponuka od zamestnávateľov však s prichádzajúcou recesiou medziročne poklesla a mnohé spoločnosti začali tradičné brigádnické miesta obsadzovať kmeňovými zamestnancami.

O čo je záujem

Najväčší záujem majú brigádnici o prácu v administratíve, no najširšia ponuka je aktuálne vo výrobe, skladoch, supermarketoch a v poľnohospodár­stve. Tu by mal počet príležitostí narásť. „Na sezónne poľnohospodárske práce naberali slovenské firmy prevažne cudzincov z Ukrajiny a balkánskych krajín. S nimi sa však tento rok nedá počítať, preto sa budú musieť zamerať na nábor v regiónoch,“ hovorí Branislav Jančuška z personálnej agentúry Grafton Recruitment.

Zvýšený záujem o brigádnikov prejavili obchody, ktoré znova zaviedli nedeľný predaj. Brigádnici im pomáhajú s nábehom zamestnancov na sedemdňové pracovné zmeny. Naopak, na trhu je nedostatok tradičných letných brigád v gastroprevád­zkach.

Koľko zarobí brigádnik

V Bratislavskom kraji si brigádnik v závislosti od profesie zarobí v priemere 4,50 až 6 eur na hodinu, v Trnavskom a Nitrianskom kraji 4,30 až 5,5 eur, v Žilinskom kraji 4,30 až 5,5 eur, v Košickom, Banskobystrickom, Trenčianskom a Prešovskom kraji 4 až 5 eur. Okrem dlhodobých brigád rastie záujem aj o jednorazové a víkendové brigády, ktoré vyhľadávajú zväčša pracujúci ľudia. Ponuky tohto typu však miznú do niekoľkých hodín po zverejnení. Podobne rýchlo, maximálne do niekoľkých dní, sa obsadzujú aj najobľúbenejšie brigády v administratíve, prípadne HR, IT a financiách.

debata chyba
Viac na túto tému: #prepúšťanie #brigáda #letná brigáda