ŤZP: Kto nemusí používať pokladnicu e-kasa klient

Vzťahuje sa povinnosť používať túto evidenciu aj na podnikateľov s ŤZP? A ako je to so zamestnávateľmi, ktorí nie sú ŤZP, ale ich zamestnanci áno?

08.12.2020 08:00
podnikanie, podnikateľ, szčo, práca, zástera Foto:
Je povinná používať e-kasu klient obchodná spoločnosť - právnická osoba, ktorej jediným zakladateľom v súlade s § 57 Obchodného zákonníka je občan s ŤZP?
debata

Je povinná fyzická osoba – podnikateľ – ŤZP občan používať na evidenciu tržieb pokladnicu e-kasa klient?

Medzi výnimkami z povinnosti používania pokladnice e-kasa klient je aj ŤZP občan, ktorý disponuje preukazom ŤZP. To znamená, že podnikateľovi, ktorý je ŤZP občanom, nevzniká povinnosť používať pri predaji tovaru alebo poskytovaní vymedzenej služby pokladnicu e-kasa klient. Ako potvrdenie postačuje preukaz ŤZP alebo osvedčená fotokópia, ktoré preukáže na predajnom mieste. Zároveň má takýto podnikateľ povinnosť na predajnom mieste sprístupniť oznámenie, v ktorom uvedie, že nie je povinný používať pokladnicu e-kasa klient.

Musí používať e-kasu podnikateľ – občan (zamestnávateľ), ktorý je držiteľom preukazu fyzickej osoby s ŤZP, ale predaj tovaru alebo poskytovanie vymedzenej služby realizuje prostredníctvom svojho zamestnanca, ktorý nie je ŤZP?

Podnikateľovi, ktorý je občanom s ŤZP, nevzniká povinnosť používať pri predaji tovaru alebo poskytovaní vymedzenej služby pokladnicu e-kasa klient, to neplatí, ak za takúto osobu prijíma tržbu osoba, ktorá nie je osobou so zdravotným postihnutím. Ako potvrdenie postačuje preukaz ŤZP alebo osvedčená fotokópia, ktoré preukáže na predajnom mieste. Zároveň má takýto podnikateľ povinnosť na predajnom mieste sprístupniť oznámenie, v ktorom uvedie, že nie je povinný na účely zákona o ERP používať pokladnicu e-kasa klient. Keďže zamestnanec nie je držiteľom preukazu ŤZP, podnikateľ predávajúci tovar prostredníctvom svojho zamestnanca je povinný evidovať tržby v pokladnici e-kasa klient.

Používa pokladnicu e-kasa klient podnikateľ – občan (zamestnávateľ), ktorý nie je ŤZP, ale predaj tovaru alebo poskytovanie vymedzenej služby realizuje prostredníctvom svojich zamestnancov, ktorí sú občanmi s ŤZP?

Napriek skutočnosti, že zamestnanci sú držiteľmi preukazu fyzickej osoby s ŤZP, výnimku z povinnosti používania pokladnice e-kasa klient nie je možné v tomto prípade uplatniť, nakoľko podnikateľ – občan (zamestnávateľ) nie je ŤZP.

Je povinná používať e-kasu klient obchodná spoločnosť – právnická osoba, ktorej jediným zakladateľom v súlade s § 57 Obchodného zákonníka je občan s ŤZP?

Výnimku z povinnosti používania pokladnice e-kasa klient nie je možné v tomto prípade uplatniť z dôvodu, že podnikateľ – právnická osoba nedisponuje preukazom fyzickej osoby s ŤZP, ktorý sa vydáva vždy iba fyzickej osobe s ŤZP.

Vzťahuje sa výnimka z povinnosti používania e-kasy na osobu, ktorá pokračuje v živnosti po zosnulom podnikateľovi – občanovi ŤZP?

Smrťou občana zanikne právo na preukaz osoby s ŤZP, ktorý vyhotovil a vydal príslušný úrad práce. V prípade pokračovania v živnosti po zosnulej osobe, ktorá bola držiteľom preukazu osoby s ŤZP pozostalou osobou, zaniká právo na možnosť uplatnenia si tejto výnimky pri pokračovaní živnosti touto osobou. To znamená, že osoba pokračujúca v podnikaní je už povinná na evidenciu tržby prijatej v hotovosti používať pokladnicu e-kasa klient. Výnimka z povinnosti používania pokladnice e-kasa klient by sa mohla osobou pokračujúcou v podnikaní uplatniť iba v prípade, ak by táto osoba bola držiteľom preukazu fyzickej osoby s ŤZP.

Zdroj: Finančná správa

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanie #otázky a odpovede #ŤZP #zamestnanie a práca SZČO #zdravotne postihnutí ľudia