Rok 2021: Čo sa zmení pre zamestnancov

O koľko si od Nového roka prilepšia zamestnanci zarábajúci minimálnu mzdu? Zvýšia sa príplatky za víkendy, noc a sviatky? Kto si bude môcť vybrať medzi gastrolístkom a príspevkom na stravovanie?

08.12.2020 06:00
práca, robotníci, stroj Foto:
Hodinová minimálna mzda sa zvýši na 3,58 eura.
debata (7)
  • minimálna mzda
  • príplatky za víkendy, nočnú prácu a sviatky
  • gastrolístky
  • Zákonník práce

Od 1. januára 2021 budú zamestnanci s najnižšími mzdami poberať 623 eur, čo predstavuje v čistom 508,45 eura. V peňaženke im teda pribudne o približne 43 eur viac. Hodinová minimálna mzda sa zvýši na 3,58 eura. Od Nového roka sa upraví aj automat stanovenia minimálnej mzdy. V prípade, ak na jej výške nedohodnú sociálni partneri, určí sa ako 57 % z priemernej mesačnej mzdy spred dvoch rokov.

„Chcem, aby mzdy občanov rástli čo najviac. Napriek pôvodným požiadavkám zamestnávateľov na zmrazenie minimálnej mzdy som rád, že sa nám podarilo dosiahnuť jej navýšenie na úrovni 57 % priemernej mzdy 2019. Považujem to za veľmi dobrú správu pre každého zamestnanca na Slovensku,“ hovorí minister práce Milan Krajniak.

Novela Zákonníka práce od januára prináša aj zmenu pri určovaní výšky mzdových zvýhodnení – príplatkov, ktoré sú nadviazané na minimálnu mzdu. Okrem nej sa teda mení aj výška príplatkov za prácu v sobotu, prácu v nedeľu a nočnú prácu.

Príplatky za prácu v sobotu a v nedeľu upravuje Zákonník práce. Podľa neho bude mať zamestnanec za prácu v tento deň na budúci rok nárok na mzdové zvýhodnenie najmenej v sume 1,79 eura za hodinu, v nedeľu to bude príplatok v sume najmenej 3,58 eura za hodinu. Za prácu v sobotu a v nedeľu má nárok na príplatok zamestnanec pracujúci na trvalý pracovný pomer, ale aj ľudia pracujúci na dohodu o pracovnej činnosti, na dohodu o vykonaní práce alebo na dohodu o brigádnickej práci študentov.

Príplatok za prácu v noci sa mení tiež. Zamestnanec za prácu v noci pocíti mzdové zvýhodnenie najmenej v sume najmenej 1,43 eura za každú hodinu nočnej práce. Platí to pre zamestnanca vykonávajúceho nerizikovú prácu. Zamestnanec vykonávajúci rizikovú prácu má nárok na mzdové zvýhodnenie vo výške 1,79 eura za hodinu.

Nemení sa výška príplatkov za sviatky. Tie sa totiž neodvíjajú od minimálnej mzdy. Nadviazané sú na priemerný zárobok zamestnanca pracujúceho na základe trvalého pracovného pomeru. Človek pracujúci na dohodu musí po novom dostať príplatok za prácu vo sviatok najmenej vo výške 100 % minimálnej mzdy za hodinu v eurách, teda najmenej 3,58 eura za hodinu.

Zmeny, s ktorými sa zamestnanci stretnú budúci rok, sa týkajú aj gastrolístkov. Zamestnanec si po novom bude vyberať medzi stravovacou poukážkou a finančným príspevkom, kým doteraz o forme zabezpečenia stravovania rozhodoval zamestnávateľ sám. Podľa novely Zákonníka práce totiž od začiatku marca dostanú zamestnanci možnosť rozhodnúť sa medzi gastrolístkom a finančným príspevkom na stravovanie.

Právo výberu sa má týkať len zamestnancov u zamestnávateľov, ktorí nezabezpečujú stravovanie vo vlastnom alebo v zmluvnom stravovacom zariadení. Zároveň sa majú ponechať výnimky z možnosti voľby tam, kde už doteraz bol uplatňovaný finančný príspevok na stravovanie. Zamestnávateľ bude podľa rezortu práce môcť upraviť pravidlá, akým spôsobom sa realizuje výber zo strany zamestnanca.

„Vzhľadom na rozmanitú veľkosť zamestnávateľov a rozličné podmienky u nich ponecháva zákon tieto otázky na zamestnávateľov a upravuje len minimálne pravidlá, pričom umožňuje, aby si pre tieto účely vydali vnútorný predpis,“ uviedol rezort.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #minimálna mzda #gastrolístky #zamestnanci #príplatky #zmeny v roku 2021