Prácu ovplyvní aj očkovanie

Analytici a ekonómovia volia pri predpovediach vývoja trhu práce na tento rok skôr opatrné slová. Predvídať, ako sa pandémia podpíše na zamestnanosti a celkovom vývoji ekonomiky, je takmer nemožné.

08.03.2021 10:00
očkovanie, vakcína, vakcinácia Foto:
Ak neprídu ďalšie mutácie vírusu, s postupujúcou vakcináciou a teplejším počasím by sa situácia v letných mesiacoch mala zlepšiť a postupne začať klesať aj miera nezamestnanosti.
debata

Kým pri hodnotení vývoja zamestnanosti za rok 2019 sa mohlo Slovensko chváliť, vlaňajšok mnohé zmenil. Prvé tri kvartály roku 2019 ukázali, že u nás bolo zamestnaných 2,58 milióna ľudí. Také vysoké čísla nezaznamenalo Slovensko ani pred vypuknutím hospodárskej krízy v roku 2008. V pokrízovom období, v roku 2011, dosiahol počet zamestnaných 2 315 500.

Podľa údajov Štatistického úradu Slovenskej republiky zvýšila koronakríza za tretí štvrťrok uplynulého roka mieru nezamestnanosti na 7,2 % a v tomto období sa tempo rastu nezamestnanosti zrýchlilo. Počet ľudí bez práce dosiahol 196,5 tisíca ľudí, medziročne bol vyšší o 21,9 %, čo predstavuje vyše 35-tisíc ľudí. Rástla najmä krátkodobá nezamestnanosť, počet nezamestnaných do šesť mesiacov dosiahol 96,1 tisíca ľudí.

Mária Valachyová, hlavná ekonómka Slovenskej sporiteľne, hovorí, že v nasledujúcich mesiacoch možno očakávať na trhu práce ešte mierny rast nezamestnanosti, keďže pretrvávajúca nepriaznivá epidemiologická situácia obmedzuje obchod a poskytovanie viacerých druhov služieb.

"Ak neprídu ďalšie mutácie vírusu, s postupujúcou vakcináciou a teplejším počasím by sa situácia v letných mesiacoch mala zlepšiť a postupne začať klesať aj miera nezamestnanosti. V priemere však v tomto roku zrejme uvidíme vyššiu mieru nezamestnanosti ako v roku 2020.“

Kríza sa premieta nevyhnutne do úvah a plánov zamestnávateľov aj v tomto roku. Personálna agentúra ManpowerGroup zverejnila výsledky prieskumu, ktorý realizovala medzi 565 domácimi zamestnávateľmi. Vyplynulo z neho, že v prvých troch mesiacoch tohto roka ráta s prepúšťaním až 12 percent domácich firiem, prijímať nových zamestnancov plánuje 8 percent opýtaných, zvyšné firmy stavy neplánujú meniť.

Zmeny vidno aj v ponukách práce na portáli Profesia.sk. "Mnohé pozície, najmä z oblasti gastronómie, cestovného ruchu i ďalších dnes nie sú vôbec aktuálne a tí, ktorí o prácu prišli, hľadajú uplatnenie v úplne iných odvetviach. Slovenský, ale i celosvetový trh práce je dnes závislý od rýchlosti a efektivity očkovania, ale tiež od pomoci vlád pre ohrozené firmy,“ hovorí manažérka portálu Nikola Richterová.

Súčasná situácia v duchu známeho – všetko zlé je na niečo dobré, naznačuje aj zmeny. Zamestnávatelia sa budú čoraz viac zameriavať na ľudí, ktorí ovládajú nové technológie. A reč nie je len o IT odborníkoch. Rátať s tým by mali napríklad aj personalisti, administratívni pracovníci či finanční poradcovia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #vývoj nezamestnanosti #ekonomický vývoj