Gastrolístky či finančný príspevok: Kto a kedy má nárok?

Zákonník práce ukladá zamestnávateľovi povinnosť zabezpečiť zamestnancom stravovanie či už vo forme gastrolístkov, alebo finančného príspevku. Nárok na ne má teda len zamestnanec. Ak pre firmu pracujú živnostníci, nárok im nevzniká.

25.04.2022 06:00
kantína, reštaurácia, jedáleň, stravné lístky,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Podľa Zákonníka práce je zamestnávateľ povinný zabezpečovať zamestnancom vo všetkých zmenách stravovanie zodpovedajúce zásadám správnej výživy priamo na pracoviskách alebo v ich blízkosti. Túto povinnosť nemá voči zamestnancom vyslaným na pracovnú cestu, s výnimkou tých, ktorí na svojom pravidelnom pracovisku odpracovali viac ako štyri hodiny.

Video
Gastrolístky alebo peniaze? Komu sa čo oplatí? V relácii Ide o peniaze odpovedá daňová poradkyňa Alica Orda - Oravcová. Odvysielané 24. 2. 2021.

Zamestnávateľ zabezpečuje stravovanie najmä poskytovaním jedného teplého hlavného jedla vrátane vhodného nápoja zamestnancovi v priebehu pracovnej zmeny

1.) vo vlastnom stravovacom zariadení

2.) v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa alebo

3.) zabezpečí stravovanie pre svojich zamestnancov prostredníctvom subjektu oprávneného sprostredkovať stravovacie služby, a to najčastejšie formou stravovacích poukážok alebo elektronických stravovacích kariet

strava, kolegovia, radosť, jedlo, desiata Čítajte viac Gastrolístky sa dočkali zvýšenia sumy. Aký je o ne záujem aj po zmenách?

Kto má nárok

  • Nárok na poskytnutie stravy má zamestnanec, ktorý v rámci pracovnej zmeny vykonáva prácu viac ako štyri hodiny. Ak pracovná zmena trvá viac ako 11 hodín, zamestnávateľ môže zabezpečiť poskytnutie ďalšieho teplého hlavného jedla.
  • Zamestnávateľ prispieva na stravovanie sumou vo výške najmenej 55 % ceny jedla, najviac však na každé jedlo do sumy 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa osobitného predpisu. Suma stravného pre pracovnú cestu v trvaní 5 až 12 hodín je v súčasnosti 5,10 eura, príspevok zamestnávateľa teda nesmie prekročiť sumu 2,81 eura. Okrem toho poskytuje zamestnávateľ na stravovanie zamestnancom príspevok podľa zákona o sociálnom fonde.
  • Pri zabezpečení stravovania zamestnancov prostredníctvom sprostredkovateľa stravovania sa cenou jedla rozumie hodnota stravovacej poukážky, ktorá musí predstavovať najmenej 75 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa osobitného predpisu, teda minimálne 3,83 eura.
  • Ak podmienky výkonu práce na pracovisku vylučujú možnosť zabezpečiť zamestnancom stravovanie, ak zamestnávateľ stravovanie nemôže objektívne zabezpečiť alebo ak zamestnanec na základe lekárskeho potvrdenia od špecializovaného lekára zo zdravotných dôvodov nemôže využiť žiadny zo spôsobov stravovania zamestnancov zabezpečených zamestnávateľom, zamestnávateľ poskytne zamestnancovi namiesto teplého hlavného jedla či poukážky finančný príspevok.
  • Nárok na zabezpečenie stravovania jednou z vyššie uvedených foriem má aj zamestnanec pri výkone práce doma alebo telepráce.
  • Aj keď za domácku prácu alebo teleprácu sa nepovažuje práca, ktorú zamestnanec vykonáva príležitostne alebo za mimoriadnych okolností so súhlasom zamestnávateľa, alebo po dohode s ním doma alebo na inom ako zvyčajnom mieste (home office), ide o výkon práce, počas ktorého mu vzniká nárok na zabezpečenie stravovania podľa § 152 Zákonníka prá­ce.

Zdroj: Národný inšpektorát práce

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #gastrolístky