Pokračovanie článku: Hľadajte si prácu efektívne. Aké chyby nerobiť?

Vzdelávanie sa nekončí v škole

Medicínske odbory majú už počas štúdia povinnú prax. Každý budúci lekár vie, že vzdelávanie sa preňho nekončí nikdy. Kým lekárske fakulty poskytujú prax v sieti fakultných nemocníc, trochu špecifickú situáciu majú budúci stomatológovia. Cesta od štúdia k vlastnej ambulancii môže byť veľmi dlhá, dá sa však skrátiť vhodnou stážou.

"Študentom stomatológie poskytujeme prax od tretieho ročníka medicíny. Stážisti majú možnosť pod odborným dohľadom šéflekára alebo prideleného lekára získavať cenné poznatky, ktoré im pomôžu po skončení štúdia k rýchlejšiemu zaradeniu sa do praxe,“ vysvetľuje HR manažérka zubnej kliniky Dr. Martin Barbara Castagnola. Klinika má pobočky vo viacerých slovenských mestách. "Štúdium v odbore stomatológia je celoživotná záležitosť a na našich klinikách zabezpečujeme sústavné interné vzdelávanie vo forme školení a seminárov, absolventov nevynímajúc. Externé vzdelávanie našich odborníkov podporujeme aj finančne,“ hovorí B. Castagnola.

Skúsenosti sú výhodou

Pre mnohých absolventov nie je jednoduché nájsť si prácu. "Nie je ničím neobvyklým, že trvá aj niekoľko mesiacov, kým si nájdu prvé zamestnanie. Obrovskú výhodu majú tí, ktorí počas štúdia praxovali a stážovali, ideálne vo svojom odbore. Zamestnávatelia oceňujú aj brigády, pretože aj tam mladý človek získava pracovné návyky, určite však dajú prednosť absolventovi, ktorý má skúsenosti aj z oblasti, v ktorej sa chce zamestnať,“ uzatvára personálny konzultant P. Dovina.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #absolventi #hľadanie práce #pracovný pohovor