Barman, chyžná či animátor. Kde sa oplatí brigádovať a na čo si dávať pozor?

Príležitosťou privyrobiť si, získať nové skúsenosti, ale aj sociálne kontakty, sú brigády. O brigádnikov majú firmy záujem najmä v lete. Sezónne pracovať môžu nielen študenti, ale aj seniori. Treba si však dávať pozor na počet odpracovaných hodín a výšku zárobku.

28.06.2023 08:00
Brigádnička Foto:
Ilustračné foto.
debata

Kde je vhodné pri hľadaní práce začať? Predovšetkým musíte mať jasno v tom, čo by ste chceli robiť a tiež, či by to malo byť blízko domova, na druhom konci republiky, alebo v zahraničí.

"Určite odporúčam sledovať overené pracovné portály, weby serióznych personálnych agentúr, ale i odporúčané skupiny na sociálnych sieťach,“ radí Roman Kučera, výkonný riaditeľ personálnej agentúry MAXIN'S Group. Pre mladých ľudí má aj špeciálny tip.

Ide o peniaze: Študenti a sociálna poisťovňa
Video
Čo potrebuje vedieť o odvodoch brigádnik a absolvent - všetky alternatívy vysvetľuje hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr. Premiéra 13. 6. 2023. / Zdroj: TV Pravda

"Ak máte vysnívaného budúceho zamestnávateľa, určite by som sledoval jeho webovú stránku a profily na sociálnych sieťach. Možno už toto leto budete môcť uňho získať pracovné skúsenosti. Spoznajú vás a vy sa buď utvrdíte v presvedčení, že by ste tam chceli v budúcnosti pracovať, alebo, naopak, zistíte, že si budete prácu hľadať radšej inde.“

Čo hovoria zákony

Podľa našej legislatívy môže popri štúdiu a počas prázdnin pracovať človek, ktorý dovŕšil 16 rokov, má ukončenú základnú školskú dochádzku a nepresiahol ešte vek 26 rokov.

Podmienkou je aj denné alebo externé štúdium na strednej škole, alebo denná forma štúdia na vysokej škole. Na dohodu – pozor, nie formou brigády, môžu pracovať poberatelia starobného dôchodku.

Tí si však hľadajú iné oblasti a pozície ako brigádnici. Formou brigády sa sezónne obsadzujú najmä miesta ako čašník/barman, chyžná, plavčík, animátor pre deti alebo na práce pri zbere a ovocia.

"Pracovný pomer formou brigády nemusí mladý človek ukončiť v deň, keď v čase brigády dovŕši 26 rokov. Dohoda o brigádnickej práci platí do konca kalendárneho roka, v ktorom dosiahne tento vek,“ zdôrazňuje odborník.

Brigádnici Čítajte viac Kedy nemusia brigádnici platiť odvody? Koľko môžu zarobiť?

Ani v prípade ukončenia štúdia nedochádza automaticky k ukončeniu práce formou brigády. Študentom strednej školy je podľa legislatívy mladý človek do 31. augusta kalendárneho roku a Zákonník práce umožňuje brigádovať do 31. októbra daného roku.

Seniori na dohodu

Poberatelia riadneho, nie predčasného, starobného dôchodku môžu byť tiež zamestnaní formou dohody a nemusia to oznamovať Sociálnej poisťovni.

Môžu si dokonca uplatniť zľavu z odvodov, to znamená, že nemusia platiť odvody na dôchodkové poistenie, ak ich príjem z tohto pracovného pomeru nie je vyšší ako 200 eur mesačne. Ak zarábajú viac, odvod sa platí iba z rozdielu medzi príjmom a sumou 200 eur.

Pri žiadosti o odvodovú úľavu stačí vyplniť čestné vyhlásenie pre zamestnávateľa, v ktorom senior potvrdí, že si odvodovú úľavu neuplatňuje u iného zamestnávateľa. Ten potom tento fakt oznámi Sociálnej poisťovni.

Seniori sa uchádzajú prevažne o prácu v službách na pozíciách knihovníkov, upratovačov, no aj ako vrátnici, alebo pri doučovaní detí.

Na dohodu o vykonaní práce je možné v kalendárnom roku odpracovať maximálne 350 hodín.

Čo musí byť v dohode

Uzatvoriť pracovnú dohodu by mali aj brigádnici.

"Dohodu o brigádnickej činnosti študenta možno uzatvoriť maximálne na 12 mesiacov a musí v nej byť uvedený druh práce, výška odmeny, informácia o tom, ako a kedy bude odmena vyplácaná, rozsah pracovného času a trvanie zmluvy,“ prízvukuje R. Kučera.

Nie je možné uzatvoriť ju bez potvrdenia o návšteve školy, niektorí zamestnávatelia vyžadujú aj lekárske potvrdenie a pri osobách mladších ako 18 rokov je potrebný i súhlas rodiča.

Euro bankovky, peniaze Čítajte viac Nepozerajte len na peniaze. Čo všetko sa vyplatí zvážiť pri hľadaní brigády?

Študenti môžu pracovať maximálne 20 hodín týždenne, ale ak je dohoda uzatvorená na 12 mesiacov, rozsah práce sa počíta ako priemer za celé jej trvanie.

"Ak teda chcete počas leta alebo študijného voľna pracovať, pracovnú dohodu môžete mať uzatvorenú napríklad na pol roka s tým, že v lete budete pracovať 8 hodín denne a od septembra nula hodín,“ hovorí R. Kučera.

Hodnotenie môže pomôcť neskôr

Brigáda je výborný spôsob nielen ako si privyrobiť, ale aj na získanie pracovných skúseností, ktoré sa po skončení štúdia určite každému zídu.

„Na konci brigády odporúčam vypýtať si od zamestnávateľa písomné hodnotenie. Možno ho nikdy nepoužijete, ale možno sa vám niekedy na pracovnom pohovore hodí. Nie preto, že by išlo o lukratívnu pracovnú pozíciu, ale ako potvrdenie, že už máte nejaké pracovné skúsenosti a návyky. To sa na pracovnom trhu, zvlášť u absolventov veľmi cení.“

Študenti nájdu informácie o možnosti brigády na webových stránkach, sociálnych sieťach firiem a spoločností, ale aj obcí a miest, či na dverách rôznych prevádzok.

Bez zmluvy nepracujte

Niektorí zamestnávatelia sa bránia uzatvárať oficiálne zmluvy o brigádnickej práci, pretože sú povinní aj za študenta platiť odvody do Sociálnej poisťovne na starobné a invalidné dôchodkové poistenie.

Ak má brigádnik zmluvu, môže mať plat znížený práve o sumu odvodov. Platiť ich netreba iba vtedy, ak je rovnako ako u pracujúcich dôchodcov mesačný zárobok nižší ako 200 eur.

Zamestnávateľ však musí za študenta platiť aj ďalšie odvody – úrazové a garančné poistenie a poistné do rezervného fondu solidarity.

Z tohto druhu pracovnej dohody sa neodvádza zdravotné poistenie ani poistenie v nezamestnanosti. Študent tak nemá nárok na platenú péenku, ani na podporu v nezamestnanosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #brigáda