Potrebujete voľno na vyšetrenie u lekára, svadbu či na pohreb? Musíte ho dostať

Zamestnanci majú nárok nielen na dovolenku, ale aj na platené voľno z dôvodov, ktoré presne stanovuje Zákonník práce. Počas neho dostanú zaplatené rovnako, ako keby boli v práci. Toto voľno je potrebné nahlásiť, inak vašu neprítomnosť môže zamestnávateľ považovať za absenciu.

25.09.2023 06:00
doktor, lekár, meranie tlaku, tlakomer, vysoký... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (2)

Zákonník práce hovorí v prípade plateného voľna o takzvanej prekážke na strane zamestnanca. A presne tento paragraf v Zákonníku práce určuje, z akých dôvodov môže vzniknúť nárok na platené voľno. Zamestnávateľ poskytuje zamestnancovi takéto pracovné voľno s náhradou mzdy v sume jeho priemerného zárobku.

Návšteva lekára

Najčastejším dôvodom, prečo si niekto berie platené voľno, je návšteva lekára. Nárok naň vzniká v prípade vyšetrenia v zdravotníckom zariadení a takto môže zamestnanec navštíviť lekára sedemkrát do roka. Platná legislatíva priznáva zamestnancovi platené voľno sedemkrát do roka aj v prípade, ak sprevádza k lekárovi rodinného príslušníka. Ak ide o zdravotne postihnuté dieťa, ktoré musí zamestnanec odprevadiť do zariadenia sociálnej starostlivosti alebo špeciálnej školy, môže to urobiť desať dní v roku. Myslieť treba, samozrejme, na potvrdenie od lekára, ktorým zamestnávateľovi preukážete, že ste naozaj boli u lekára.

Trochu odlišná je situácia pri tehotných zamestnankyniach. Tie môžu počas pracovného času ísť k lekárovi neobmedzene, pokiaľ ide o preventívne prehliadky. Zákon nelimituje počet dní, ktoré môžu využiť. Pozor však, ak má žena možnosť ísť k lekárov pred prácou alebo po nej, tak jej takýto nárok nevzniká. Zákonník práce myslí aj na odvoz z nemocnice alebo odvoz do nemocnice tehotnej ženy. Legislatíva hovorí, že voľno na nevyhnutný čas prináleží aj zamestnancovi pri narodení dieťaťa, ak ide odviezť matku dieťaťa do pôrodnice alebo z nej. Rovnako aj v týchto prípadoch je dôležité vypýtať si potvrdenie od lekára.

Svadba a pohreb

Častým dôvodom, prečo si zamestnanci berú platené voľno, je vlastná svadba alebo úmrtie v rodine. V prípade sobáša to funguje takto: pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na dva dni na vlastnú svadbu, z toho jeden deň na účasť na svadobnom obrade. Pracovné voľno na jeden deň na účasť na svadobnom obrade pri svadbe dieťaťa a v rovnakom rozsahu sa poskytne pracovné voľno bez náhrady mzdy pri svadbe rodiča. Čiže v prípade svadby dieťaťa alebo rodiča nárok na voľno máte, ale už bez náhrady mzdy. Dva dni voľna s náhradou mzdy môže zamestnanec dostať pri úmrtí manžela alebo dieťaťa a ďalší deň na účasť na pohrebe týchto osôb. Pracovné voľno s náhradou mzdy na jeden deň priznáva zákon zamestnancovi na účasť na pohrebe rodiča a súrodenca zamestnanca, rodiča a súrodenca jeho manžela, ako aj manžela súrodenca zamestnanca a na ďalší deň, ak zamestnanec obstaráva pohreb týchto osôb. Zákonník práce priznáva v určitých vymedzených prípadoch zamestnancom nárok aj na takzvané neplatené voľno. V tomto prípade nemusí zamestnanec prísť do práce, nepôjde teda o absenciu, ale nevzniká mu nárok na mzdu počas tohto voľna, ktoré v podstate zamestnancovi zaručuje, že do práce nemusí prísť, nepríde o ňu, ale za absenciu nedostane zaplatené.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pohreb #svadba #voľno #lekárske vyšetrenie