Získajte svoju vysnívanú prácu: Tipy na úspešný pracovný pohovor

Pracovný pohovor je nesmierne dôležitým krokom v procese náboru tak ako pre uchádzačov o zamestnanie, tak aj pre zamestnávateľov. Je to príležitosť pre obe strany zistiť, či môžu spolupracovať a či sa k sebe hodia.

25.10.2023 06:00
pracovny pohovor praca Foto:
debata

Pre uchádzačov o zamestnanie je pohovor pravdepodobne najstresujúcejšou časťou celého procesu, a preto sme pre vás pripravili tohto sprievodcu, ktorý vám pomôže upokojiť nervy a dodá vám sebadôveru, aby ste sa mohli čo najlepšie presadiť a zaistiť si ďalší krok na svojej kariérnej ceste. Podľa údajov recruitment softvéru RECRU, ktorý pomáha firmám organizovať viac ako 15 000 výberových konaní ročne, pracuje personalista v rámci jedného výberového konania v priemere s 30 životopismi. Z takého množstva kandidátov sú na pohovor pozvaní priemerne len štyria šťastlivci. Ak ste aj vy jedným z nich, rozhodne ide o úspech. Ale vaša práca ešte nekončí. Aby ste na pohovore uspeli, mali by ste sa naň poriadne pripraviť.

Ako sa pripraviť na pohovor?

Pri príprave na pohovor si chcete o svojom potenciálnom novom zamestnávateľovi zistiť čo najviac informácií. Čím viac o ňom viete, tým viac môžete zladiť svoje vlastné ciele a skúsenosti s tým, čo hľadá, a tým ukázať, že sa na danú pozíciu hodíte. Ako to môžete urobiť? Dobrým začiatkom sú webové stránky spoločnosti. Google a ďalšie vyhľadávače vám prinesú informácie o tom, čo o spoločnosti hovoria iní ľudia a organizácie, napríklad médiá. Dobrým zdrojom informácií sú aj sociálne siete, ako je Facebook a LinkedIn. Ak poznáte niekoho, kto už v spoločnosti pracuje, mohol by vám nejaké informácie poskytnúť.

Aké sú niektoré z kľúčových vecí, na ktoré sa treba zamerať? História spoločnosti, kľúčoví ľudia (najmä tí, s ktorými by ste prišli do styku), jej produkty alebo služby, jej poslanie, vízie a hodnoty, jej sídla, prípadné dcérske alebo materské spoločnosti. Pozrite sa, či môžete nájsť nejaké informácie o tom, čo robia aj ostatní ľudia na podobných pozíciách, ako je tá, na ktorú sa chystáte na pohovor. Pripravte sa aj na niektoré klasické otázky pri pohovore. To je dôležité najmä pre tých, ktorí sa cítia trochu neisto, pretože to môže naozaj pomôcť upokojiť nervy. Medzi tieto otázky môžu patriť napríklad:

  • Prečo práve táto spoločnosť?
  • Prečo opúšťate svoju súčasnú pozíciu?
  • Aké kľúčové výsledky ste dosiahli na svojej súčasnej pozícii?
  • Ako pristupujete k projektom?
  • Ako pristupujete k ťažkým rozhovorom?
  • Aké sú vaše kariérne ašpirácie?
  • Máte nejaké otázky? (Nehovorte nie! Môžete to využiť ako príležitosť dozvedieť sa viac a objasniť všetky body – ukážte, že ste aktívne počúvali).

Odpovede na tieto otázky by mali zdôrazniť prieskum, ktorý ste si o spoločnosti urobili, a dôvody, prečo by ste pre ňu boli vhodní, ale hlavne buďte úprimní. Väčšina personalistov si všimne, ak nie ste úprimní.

Úprimnosť v odpovediach ukazuje na profesionalitu a schopnosť komunikovať otvorene a transparentne, čo sú kvality, ktoré sú v pracovnom prostredí veľmi cenené
Petra Svobodová z Recruiment Clubu

Bonusový tip: Premyslite si, ako sa na pohovor dostanete. Budete riadiť? Uistite sa, že poznáte najbližšie možnosti parkovania. Bude pohovor prebiehať online? Uistite sa, že sa nachádzate na mieste, ktoré vás nebude rozptyľovať.

Ako sa správať počas pohovoru?

Najmä tí, ktorí sa zúčastňujú na osobnom pohovore, majú príležitosť sa predať ešte predtým, než sa ocitnú v miestnosti s anketármi. Premýšľajte o všetkých ľuďoch, s ktorými budete komunikovať. Napríklad recepčný. Možno je to samozrejmé, ale uistite sa, že ste k nim rovnako zdvorilí, ako by ste boli k účastníkom pohovoru. Mohli by to totiž hlásiť osobám s rozhodovacou právomocou.

„Uistite sa, že ste si dobre prečítali inzerát firmy, kam idete na interview. Nie je nič horšie, keď neviete presne na akú pozíciu sa hlásite, eventuálne si pomýlite názov,“ hovorí Milan Mahovský, riaditeľ pracovného portálu dream.jobs, ktorý spoločne s pravda.sk spúšťa v blízkej dobe pracovný portál v rubrike práca, kde umelá inteligencia ponúkne záujemcom o prácu najvhodnejší výber inzerátov podľa ich životopisu.

Okrem toho sa uistite, že ste dorazili s dostatočným predstihom. Nie príliš skoro, ale tiež nechcete prísť len tak na čas. Po príchode na pohovor myslite na držanie tela, očný kontakt a tón hlasu. Všetky tieto veci prispievajú k celkovému obrazu o vás ako potenciálnom zamestnancovi, rovnako ako veci, ktoré hovoríte. Mali by ste sedieť rovno, pretože hrbenie by mohlo pôsobiť ako nezáujem. Pokiaľ ide o odpovede na otázky anketára, snažte sa odpovedať plnými vetami a používať príklady z predchádzajúcej práce, namiesto aby ste sa uchyľovali k jednoslovným odpovediam. Skvelým spôsobom, ako odpovedať na otázky, môže byť použitie metódy STAR:

  • S = situation/situ­ácia: Popíšte konkrétnu udalosť alebo situáciu. Čo, kto, kedy, prečo.
  • T = task/ úloha: Aké úlohy ste mali. Čelili ste pri plnení týchto úloh nejakým výzvam, ktoré sa vám podarilo prekonať?
  • A = action/ akcia: Aké kroky ste podnikli na prekonanie výzvy?
  • R = results/ výsledky: Aké boli výsledky vášho úsilia? Aký bol vplyv na podnikanie?

„Buďte autentickí, prirodzene sebavedomí a nebojte sa pýtať. Pohovor by mal byť rovnocenný dialóg, počas ktorého obe strany zistia, či majú rovnaké očakávania. Pokiaľ tomu tak nie je, väčšinou nemá vzájomná spolupráca dlhé trvanie,“ opisuje svoje skúsenosti Lucie Benešová, HR riaditeľka spoločnosti Pivovary Staropramen pre Českú republiku a Slovensko.

Uistite sa, že ste si všetkého plne vedomí aj vo svojom životopise. Môže sa stať, že zabudnete na niektoré dáta, ale ak sa veci, ktoré hovoríte, nezhodujú s tým, čo máte napísané v životopise, mohlo by to vyvolať pochybnosti o vás ako o potenciálnom zamestnancovi.

Bonusový tip: Počas pohovoru zostaňte pozitívny. Mnoho ľudí sa môže vyjadrovať negatívne o predchádzajúcich zamestnávateľoch, ale to môže byť pre pracovníkov, ktorí vedú pohovor, červenou vlajkou.

Tipy, čo robiť po pracovnom pohovore

Na záver pohovoru sa spýtajte, aké sú ďalšie kroky. Dáte tým najavo, že máte záujem pokračovať v procese a objasní vám to časový harmonogram, takže sa budete môcť trochu uvoľniť. Neskôr môžete tiež nadviazať e-mailom, poďakovať za ich čas a znovu potvrdiť svoj záujem o danú pozíciu. Spomínate si na skorší tip o zdvorilom správaní k recepčnému alebo ďalším ľuďom, s ktorými sa stretnete? Nezabudnite to urobiť aj pri odchode!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #pracovný pohovor #umelá inteligencia #pohovor #AI